Beeldbank Driemond / Weesperkarspel

Historische Kring Driemond

Click to view full size image

Tol " de Vink - Velterslaan"

In 1691 verkreeg Jeronius Velters (1645-1707), wonende in Amsterdam, koopman op Frankrijk en Spanje en secretaris van de stad, het recht om op de kade die vanuit het Gein naat Nigtevecht liep, op de grens tussen Holland en het Sticht, te verharden en daar overheen te rijden. Deze kade was in 1608 opgeworpen om Holland van het Stichtse water te vrijwaren.
Voor Velters was deze weg belangrijk omdat hij behalve van een huis, schuur, schuitenplaats en een veerschuit op de plek waar nu "de Vink" staat ook eigenaar was van de buitenplaats "De Ham", te Nigtevecht, waaruit later het beroemde buiten "Petersburg" zou ontstaan. Via deze weg kon hij gemakkelijk van zijn ene bezit naar het andere rijden.
Velters verplichte zich de weg te onderhouden, maar mocht als tegenprestatie een hek plaatsen en tolheffen. Alleen de ingelanden van de aangrenzende polders op Hollands grondgebied kregen daarvan vrijstelling. Velters kreeg in het jaar van zijn dood ondermeer nog het ambt van Hoogbaljuw en Dijkgraaf van Weesp en Weesperkarspel.
Hij was getrouwd met Catherina Tiellens, wier jongere zusje Sara echtgenote was van
Alexander Levingstone. Dit echtpaar bracht de zomers door op "Geinrust", recht tegenover
de Velterslaan, aan de noordzijde van het Gein.
Na Velters dood bleef het tolrecht bestaan. In 1882 kocht het Rijk een gedeelte op i.v.m het graven van het Merwede kanaal. Rijkswaterstaat plaatste in het kanaal een pont. De Velterslaan werd door het Merwede kanaal doorsneden.Aan het eind van de Velterslaan tegen het Merwede kanaal werd rond 1900, fort Nigtevecht aangelegd : "De stelling van Amsterdam". Pas na het verdwijnen van de pont over het kanaal in de jaren '60, werd in 1967 de tol afgeschaft. In de tussen liggende periode was de tol in verschillende handen geweest, maar vanaf 1846 steeds in die van de opeenvolgende eigenaren van de Herberg die eerst het "Grauwe Paard" en tenslotte "de Vink zou heten. Het tolhek, waarop de laatste tarieven staan vermeld, bevindt zich in de tuin van de tot woonhuis omgebouwde vroeger herberg.

GZ061.jpg GZ060.jpg GZ059.jpg GZ057.jpg GZ055.jpg
Rate this file (Current rating : 1 / 5 with 1 votes)