Beeldbank Driemond / Weesperkarspel

Historische Kring Driemond


Most viewed - Het Gein -noordzijde
GN005~0.jpg
GN005~0.jpgVrijwillige Brandweer Weesperkarspel op de boerderij van Otten971 viewsBoerderij “De mensch wikt, God beschikt”, van de fam. J van Blokland. Achter de stallen staat een hooiberg van het traditionele negentiende-eeuwse type met zes houten roeden en een rieten kap. In de roeden zitten de gaten van de win om de kap op te draaien. De mestput ligt naast de boerderij.
GN001~0.jpg
GN001~0.jpgWoning aan het begin van het Gein, 646 viewsRechts woonde H. Otten, daarvoor Janus Niesing. Links woonde de familie Reebergen.
H.Otten was mede eigenaar van Otten’s Oliefabriek aan de Geinbrug. Daarnaast was hij brandweercommandant en jaren wethouder van de gemeente Weesperkarspel.
Henk Otten Geb: 24-05-1897, overleden 05-12-1963.
Gehuwd met: Hendrika Jannetje Johanna Otten van Roo Geb: 19-07-1914, overleden 21-01-2002 Beide begraven te Driemond.

De bewoners van het Gein moesten als ze naar Weesp moesten met de draaibrug over het Merwedekanaal, dat betekende vaak wachten.
GN073~0.jpg
GN073~0.jpgDe "Vinkenbuurt"545 viewsIn het wit gekleed Mevrouw Samplonius, Moeder Bie genaamd, waarschijnlijk met haar twee dochters. De oude Zondagsschool op de achtergrond, in de "Vinkenbuurt". Het kerstfeest werd in de tegenover gelegen boerderij met chocolademelk gegeven bij Thomas Groenendaal. Later werd de Zondagsschool gegeven in de schuur bij Jan Randeraad, totdat in 1932 "Eben Haezer", werd gebouwd.
GN029~0.jpg
GN029~0.jpgBoerderij "Genoegen is t'al", van P. de Vries530 viewsHier is goed het linker en rechter gedeelte van de boerderij te zien. P. de Vries is later verhuisd naar de "Elisabeth Hoeve". Zijn zoon Joop werd toen boer en had daarnaast een taxi bedrijf.
GN999.png
GN999.pngDe Melkfabriek van Snoek347 viewsIn 1934 werd de melkfabriek van Snoek opgericht, met zes kinderen van Hein en Helena Snoek-Vrolijk.
Een eeuw tevoren waren Willem Tad, Snoek en Alida Saal eigenaars geworden van de kapitale boerenhofstede "Leeuwenburg". De boerderij brandde op Kersmis 1985 af, maar werd weer opgebouwd. In de stal achter de boerderij werd omstreeks 1915 onder rabinaal toezicht van Vic van Bergen joodse kaasgemaakt. Uit deze activiteiten is de melkfabriek voortgekomen.
In 1936, werd naast de boerderij de fabriek gebouwd volgens het ontwerp van architect B. van Rinsum uit Wilnis. De meeste melk werd in die tijd gebruikt voor boter- en kaasbereiding. De melk die overbleef van de boterbereiding - de karnemelk- werd aanvankelijk door de boeren zelf naar de melkslijter in de stad gebracht, die de melk langs de deur uitventte. Boer en slijter maakte daarvoor elk jaar in april een prijsafspraak. In het begin van onze eeuw ontstonden Cooperatie's van melkslijters, waarna ook de boeren zich aaneensloten tot de Bond van Melkveehouders om zich samen sterk te maken en voor de melk een zo hoog mogenlijke prijs te maken. Later is daarvoor de Consumptie Melk Centrale (C.M.C) gekomen. Omstreeks 1913, vestigde zich de "Amsta" op de hoek van het Abcoudermeer en de Straatweg, een soort grossierderij die de melk van de boeren kocht en deze weer aan de slijters doorverkocht. De "Amsta", haalde de melk bij de boer op, eerst met paard en wagen, later per auto. De melkbussen langs de dijk werden een vertrouw dbeeld.
Hein Snoek was een van de melkrijders van de "Amsta", en nam toen deze failliet was gegaan een deel van de klanten over. Zijn broer Willem werd in 1934 de baas van de fabriek en een andere broer, Gijs was de bussenspoeler. Dit gebeurde eerst met de hand en later met de bussenmolen. Vele boeren in het Gein leverden hun melk aan Snoek. Op het hoogtepunt werd een 10 miljoen liter melk verwerkt. De melk werd in bussen aangevoerd door W. van de Marel en Gentenaar uit Baambrugge, met paard en wagen. Er was een melkontvangst, er werd gepasteriseerd en gestandariseerd. De producten- melk en pap- werden los, in de bussen en in flessen verkocht. In 1953 kwam er een einde aan de melkfabriek van Snoek. De familie schakelde over op melktransport met tankauto's. Na het sluiten van de fabriek en transport in 1970, vestigde zich in de fabriek Wevers, voor machinaal draaiwerk.
GN090~0.jpg
GN090~0.jpgBoerderij "Groot Rome"287 viewsUit de tweede helft 18e eeuw, oorspronkelijk bewoond door landbouwer Georg Hoffman. Wat nu "Groot Rome" heet, werd in de 18e eeuw overigens " 't Wapen van Rome", genoemd.
Gesloopt in 1993.
GN071~0.jpg
GN071~0.jpgHollandsche Kade267 viewsRond de Broekzijdse polder werd een kade aangelegd om het ontgonnen land te beschermen tegen wateroverlast van de nog niet ontgonnen Bijlmerhoek. De Noordgrens van de polder kwam daar te liggen waar de kolonisten stuitten op de ontginning die langs het Gein vanuit Weesp was aangevat. Dit deel van de Hollandsche kade heette in het verleden "Ruwielswal". De Hollandsche kade vormde in Middeleeuwen de grens tussen het Graafschap Holland en het Bisdom Utrecht. Later is het provincie grens geworden tussen Noord-Holland en de Utrecht.
GN051~0.jpg
GN051~0.jpgVoor de woning en het winkeltje van Jan Roest218 viewsv.l.n.r Opoe Roest, Jan en Mw. Roest, bovenste onbekend.
GN089~0.jpg
GN089~0.jpgGein noord, boerderij bij Abcoude omstreeks 1890208 viewsDe L. vormige aanbouw contrasteert met het oorsponkelijke langhuis. Foto van Jacob Olie 1834-1905.
GN013~0.jpg
GN013~0.jpgZicht op het Gein207 viewsv.l.n.r uitspanning het "Schone Gein", van Rijk Vos. Achter de bomen verscholen de "Elisabeth Hoeve", met uiterst rechts de boerderij van Jan de Heer.
GN020~0.jpg
GN020~0.jpgHuisje van Rijk Vos aan de Geinkant207 viewsDeze had een uitspanning en verhuurde bootjes. Links aan de andere kant van de weg Beb Vos-Leenhoven.
Foto genomen in de tweede wereld oorlog in 1944, de polder staat onder water.
GN004~1.jpg
GN004~1.jpgBoerderij "Vredehof", van de familie Otten204 viewsIn de gevelstaat 1842/1843. Eerste steen gelegd door:
Hendrik, Arend en Guiljan van de Broeke.
Deze boerderij werd later bewoond door de dames Otten, t.w Aaltje en Corrie. Tevens was hier het kantoor van de fabriek in gevestigd.
Deze boerderij is in de jaren 1996-1997 helemaal opnieuw in de oude stijl herbouwd, nadat het in een strenge winternacht volledig was afgebrand.
92 files on 8 page(s) 1