Geinboogbrug

januari 2018

“Wij zijn Geinbruggers,” zei een van de oudere leden van onze Historische kring. Dat klopt ook. Zij waren geboren of woonden in het buurtschap Geinbrug, dat onderdeel was van de gemeente Weesperkarspel. Pas aan het eind van haar bestaan in 1965, besloot deze gemeente dat het inmiddels met nieuwe straten  uitgebreide buurtschap een echt dorp was geworden en dat er een nieuwe naam moest komen. Dat werd Driemond.

Een vertrouwde naam kan blijkbaar verdwijnen en vervangen worden door een nieuwe: Soms levert dat misverstanden op zoals laatst bij Blokker toen een bejaarde man de verkoopster om een vatenkwast vroeg en zij geen idee had wat hij bedoelde. Gelukkig bracht een afwasborstel uitkomst. Je zal in 1966 maar in de Rijnstraat of in een andere straat met riviernaam in Driemond wonen, dan word je Amsterdammer en verandert je rivier in een seizoen: je woont opeens in de Winterstraat. Stalin, als bevrijder geëerd met een laan in Amsterdam Zuid, verdween van de plattegrond toen zijn slechte daden bekend werden en zijn laan heette voortaan Vrijheidslaan.

Toen ik jong was, dacht ik te ontdekken dat er een vijfde prinses was. Dat krijg je als de jongste prinses Marijke opeens Christina gaat heten. Dat namen veranderen, heeft natuurlijk vaak een reden. Amsterdam had al een Rijnstraat. Stalin was slecht. Ook de dekolonisatie heeft veel veranderingen opgeleverd. Het nieuwe Indonesië wilde niets van die onderdrukkende Nederlanders weten en Batavia werd Jakarta. Soms ook worden namen wat langer: De bekende  presentator Willem Duys werd Willem O Duys. Misschien wel om verwarring met onze voor veel Driemonders bekende volkstuinman Willem te voorkomen. Maar waarom is de vanouds bekende, met veel historie omgeven, befaamde GEINBRUG verandert in GeinBOOGbrug? Waarom? Wie heeft dat bedacht? Er is al zoveel emotie rond het vernieuwen van de brug geweest en nu dit! Als de brug zo nodig een andere naam moet krijgen, had dan de bevolking gevraagd wat men ervan vond. Maar nee…. Opeens verscheen een versierd schip in het dorp, waarvan iedereen zich afvroeg: Wat doet dat hier? En konden we via de dorpskrant vernemen dat onze Geinbrug was ingewijd en omgedoopt tot GeinBOOGbrug. Een beetje historisch besef is toch niet teveel gevraagd!

Tjark Keijzer