20 december 2014

Oud en nieuw

Een paal vol camera's, dat zie je niet in Driemond.
Ja, er hangt er een bij de brug, dat wel, maar niet  zo'n hele bos! Ze bewaken een stukje grasland aan de Stammerlandweg net voor de brug over de Wetering. Daar staat al een tijdje een ingewikkeld samenstel van pompen, pijpen en containers en er klinken zoemende geluiden. Ik zat al achter mijn computer om te kijken waar dat allemaal voor diende, maar bedacht me. De zon scheen op zondag 24 augustus en ik besloot zelf op onderzoek uit te gaan.

Na enig zoeken zag ik dat er 2 buizen het werkterrein verlieten. Een ging er, verborgen in de dichtbegroeide slootkant richting Amsterdamrijnkanaal en de andere liep onder de brug door, ook langs de Wetering westwaarts. Ik zag de pijp weer toen ik over het Gaaspermolenpad fietste. Tenslotte kwam hij uit bij het talud van de A9 naast de Lange Stammerdijk. Daar ging hij omhoog en verdween uit zicht.
De ander pijp vormde een boog over de kanaaldijk en spoot met kracht water in het kanaal. Mijn vermoeden is dat er vanwege de werkzaamheden aan de A1 en A9 extra water aan de polder moet worden onttrokken.

Die polder is de Gemeenschapspolder. Normaal wordt hij drooggehouden door de Gaaspermolen. Deze heeft een vijzel die het water uit de polder in de Gaasp brengt. Soms door windkracht aangedreven, anders elektrisch.

Vanaf 1707 stond de molen er al en deed zijn werk samen met de molen die nu nog als woonhuis en wiekenloos langs de Stammerdijk in Diemen staat. Daarvoor bestond het gebied van de huidige polder uit 7 kleintjes. Een ervan, de Lageweijsepolder ,lag op het terrein waar nu de IJsbaan, Matchzo en de volkstuinen liggen. Dit poldertje werd bemalen door een molen die tot 1707 aan de Stammerdijk stond op de plek waar nu de Stammerlandweg uitkomt. Er zijn geen afbeeldingen van, maar waarschijnlijk was het een wipmolen; een zoals u op de afbeelding ziet.

Soms zou je wel willen dat je nog eens het landschap van toen kon zien, leeg, met enkele huisjes en boerderijen en al die molentjes. Een boerenkar op de Stammerdijk en aan de overkant een paard dat de trekschuit voorttrekt. Daarachter bomen, het statige Huize Driemond en in de verte de toren van Weesp.

Tjark Keijzer