Deprecated: Automatic conversion of false to array is deprecated in /home/public/sites/www.historischekringdriemond.nl/beeldbank/include/debugger.inc.php on line 114
Het Zandpad - Beeldbank Driemond / Weesperkarspel

Beeldbank Driemond / Weesperkarspel

Historische Kring Driemond


ZA000.jpg
ZA000.jpgGeschiedenis Zandpad503 viewsEen uitgebreide beschrijving van de geschiedenis van het Zandpad.
ZA001.jpg
ZA001.jpgHoge Brug (nu Weesperbrug) (eind 1965)424 viewsDe hoge brug (nu genaamd de Weesperbrug) over het toen nog geheten Merwede-Kanaal, thans Amsterdam-Rijnkanaal. Het Amsterdam-Rijnkanaal werd in de jaren '30 aangelegd. De hoge brug verving de oude draaibrug. Hij werd in 1936 in gebruik genomen.Op 18 maart 1945 vond er een mislukte bommenwerpers aanval op plaats. Een afzwaaier komt er in een weiland terecht. Slachtoffers : de oude heer Wartena en Jaap Roest zoon van Piet Roest uit de Burg.Bletzstraat.
Op de bok als palvonier Lida Staal en Jaap van de Broek, bruidspaar Tom Willig en Marrij Roest, eind 1965.
ZA002.jpg
ZA002.jpgIJsman Koos Ruigrok336 viewsKoos Ruigrok aan de Geinbrug bij het transformator huisje dat bij deze brug stond, ingang het Gein.
ZA003.jpg
ZA003.jpgBuitenhuis Driemond, Gaaspzijde404 viewsHet oude majestueuze buiten "Driemond" lag aan de Gaasp ter hoogte waar het Gein en het Smal Weesp samenvloeien met de Gaasp, vandaar de naam. Als zodanig lag het ongeveer op de plaats waar nu de Algemene Begraafplaats van Driemond ligt.
De oorspronkelijke eigenaar was Gerbrant Anslo (1612-1643) een rijk lakenkoopman op de Nieuwendijk te Amsterdam. Dit prachtige buitenhuis werd in 1642 gebouwd door Philip Vinboons een der beroemde bouwmeesters die ons land kende.
Anslo heeft er nauwelijks van kunnen genieten, hij overleed slechts enkele maanden nadat het gereed kwam. Zijn weduwe verkocht het in 1647 aan Jan Bats (overleden in 1669), deze erfde in 1649 bovendien stukken land in het Gein.
Dit bezit groeide onder de Bats verder uit tot een aangenaam buitenverblijf.
Van 1702 tot 1721 had de rijke koopman Cornelio van Laer tot zijn overlijden het in zijn bezit. Deze liet de schitterende siertuinen die men hier ziet aanleggen.
Jacob de Clercq werd in 1748 de eigenaar van Driemond.
In 1770 werd het door de hoge kosten van de hand gedaan.

Toen vele jaren later het gehucht Geinbrug een dorp werd nam het de naam aan van deze buitenplaats.
ZA004.jpg
ZA004.jpgHuize Driemond, achterzijde386 viewsDe achterzijde van het hoofdgebouw, het was voor die tijd vooral een hoog huis, bevond zich een z.g "Belvederre" opbouw. Dit was een soort koepel om s'nachts de sterrenhemel te bekijken. Tevens bevond zich hier een der grote vijvers voor zeevogels.
ZA005.jpg
ZA005.jpgHuize Driemond, achterzijde351 viewsNogmaals de achterzijde van het hoofdgebouw met een der grote vijvers die dit lustoord rijk was. De beelden op de voorgrond zijn toen na de sloop gekocht door Amsterdam en geplaatst op "Frankendaal" aan de Middenweg.
ZA006.jpg
ZA006.jpgHuize Driemond, vijvers269 viewsEen ander kijkje op een der vijvers. Huize "Driemond" was een waar lustoord waar men zich op allerlei manieren kon vermaken.
ZA007.jpg
ZA007.jpgHuize Driemond in vol ornaat268 viewsOp Huize "Driemond" waren er altijd veel gasten waren die al die pracht en praal, luxe dingen, exotische zaken en buitenlandse vogels kwamen bekijken. Men kon er heerlijk wandelen en genieten van de schitterend aangelegde vijvers (drie stuks) en fonteinen.
Huize "Driemond" was te veel te luxe en te duur opgezet het heeft er maar amper 100 jaar gestaan. Het blijft onbegrijpelijk dat er van al die schoonheid, glans en pracht niets is overgebleven.
ZA008.jpg
ZA008.jpgHuize Driemond, laan naar moestuinen 276 viewsHet huis had ook een `voortuintje` een prachtig park met drie vijvers en fonteinen die schitterend waren aangelegd, kosten f. 500.000.- . Deze overdaad maakte dat deze plaats ver in het buitenland bekendheid genoot en vele buitenlandse gasten trok. Dit is de laan die naar een van de moestuinen leidt.
Het hier afgebeelde schilderij van Huize "Driemond" hangt in München.
ZA009.jpg
ZA009.jpgHuize Driemond, bijgebouwen273 viewsNatuurlijk hoorde bij zo'n plaats een groot aantal personeelsleden, die meestal ook woonde op zo'n buitenplaats. Op deze plaat zijn de bijgebouwen, woningen en stallen voor de rijpaarden en tuinpersoneel te zien.
ZA010.jpg
ZA010.jpgFontein met beeldengroep afkomstig uit Huize Driemond341 viewsBevindt zich thans op de buitenplaats "Frankendael", Watergraafsmeer aan de Middenweg. Opgekocht door de toenmalige eigenaar van deze buitenplaats .
ZA011.jpg
ZA011.jpgAchterzijde van de huizen aan het Zandpad +/- 1935418 viewsRechts P. Sluis (fabriek), midden woning van Mooiweer, links woning J. Vos.
119 files on 10 page(s) 1