Deprecated: Automatic conversion of false to array is deprecated in /home/public/sites/www.historischekringdriemond.nl/beeldbank/include/debugger.inc.php on line 114
De Abcouderstraatweg - Beeldbank Driemond / Weesperkarspel

Beeldbank Driemond / Weesperkarspel

Historische Kring Driemond


AS001.jpg
AS001.jpgBord Abcouderstraatweg1471 viewsDe oude landweg tussen Amsterdam en Utrecht, die via Duivendrecht en Abcoude liep, is in het tweede decennium van de negentiende eeuw bestraat. Deze weg vormde een onderdeel van een in 1812 geprojecteerde verbinding tussen Amsterdam en Parijs. Door afsnijdingen van de Angstel ontstonden de "de Kleine of Korte Coupure" en "de Grote of Lange Coupure".
AS002.jpg
AS002.jpgKinderen op de Abcouderstraatweg582 viewsvermoedelijk bij het Abcoudermeer.
AS003~0.jpg
AS003~0.jpgKees van de Hulst en Ad Hesp aan het Abcoudermeer (03-08-1970)848 views
AS004.jpg
AS004.jpgKees van de Hulst en Ad Hesp aan het Abcoudermeer (03-08-1970).447 viewsop de achtergrond de boerderij van Griffioen
AS005.jpg
AS005.jpgJan Buts en zijn knecht Flip op weg naar het ringsteken in Abcoude629 viewsLinks het Abcoudermeer, achter de Motex.
AS006.jpg
AS006.jpgDe Hollandse kade593 viewsIn de 13de eeuw lag de grens tussen het Nedersticht en Holland nog ver van Abcoude af. In die tijd raakte de noordelijke buren van Abcoude en de heren van Amstel, verstrikt in een machtspolitiek, welke in 1285 leidde tot een vergroting van Holland. De grens met het Sticht kwam toen onder meer langs de Holendrecht en de Hollandse kade te liggen. Dit werd ook de grens van de Provincie Noord-Holland en de Provincie Utrecht. Hollandse kade is de Utrechtse naam voor deze aloude handelsroute. Aan de Amsterdamse kant is sprake van de Ruwelswal. Behalve dat het pad de grens tussen twee polders vormde, is het nog altijd de grens tussen Weesperkarspel (nu Amsterdam) en Abcoude. Nog onderscheidt zich de wal door het landschap. De Hollandse kade is een restant van een verdedigingslinie tussen Holland en 't Sticht (Utrecht) opgeworpen in de roerige dagen van strijd tussen de Utrechtse Bisschoppen en de Hollandse graven.
AS007.jpg
AS007.jpgCafé restaurant "De Groote Plas"1102 viewsKomende vanuit Amsterdam zag men vroeger op de grens van de gemeente Weesperkarspel en Abcoude naast de ''Hollandse kade" een fabriek staan nl. de melkfabriek "AMSTA". Omstreeks 1913 vestigde de "AMSTA"zich op de hoek van het Abcoudermeer en de straatweg. Het was een soort grossierderij die de melk van de boeren opkocht en deze doorverkocht aan de melkslijters in Amsterdam. De "AMSTA" haalde de melk zlef bij de boeren op, eerst met paard en wagen, later per auto. De melkbussen langs de dijk werden een vertrouwd beeld. Hein Snoek was een van die melkrijders van de "AMSTA" en nam toen deze failliet was gegaan een deel van de klanten over. Omstreeks de jaren '30 verbouwde men de "AMSTA" tot Café-restaurant en kreeg het de naam "De Grote Plas" met een terras dat men boven het water van het Abcoudermeer bouwde.
AS008.jpg
AS008.jpgTapijtreinigings- en ontsmettingsbedrijf "De Motex"548 viewsDoor de economische achteruitgang voor de oorlog '40-'45 werd het restaurant "De Groote Plas" gesloten en verbouwd tot een tapijtreinigings- en ontsmettingsbedrijf "De Motex". Na de oorlog deed het nog een paar jaar dienst. Het is gesloopt in 1974. De grond werd aangekocht door J. Blokland.
AS009.jpg
AS009.jpgRekening van de "Motex", d.d. 02 maart 1956457 views
AS010.jpg
AS010.jpgEerste huisje vanaf Abcoude aan het Abcoudermeer541 viewsDe wegsloot diende om het water in te laten vanuit het Abcoudermeer naar de oude Bullewijk. Dit huisje werd bewoond door de gebroeders Klein. Het was vroeger een bedelaarsdoel. Bedelaars, vaak spiritus drinkers, konden daar overnachten. De gebroeders Klein hadden er tevens een kleine bootjes verhuurderij. Toen het nog bewoond was kocht Gijs Blokland het. Bij het leegkomen is J. Blokland getrouwd en ging het toen bewonen. Op de foto de vrouw van J. Blokland en Willie Venneman.
AS011.jpg
AS011.jpgHet nieuwe huisje van Jaap Blokland.478 viewsNa sloop van het oude huisje gesloopt werd dit geplaatst. Daar heeft hij 20 jaar ingewoond. Dat werd ook weer gesloopt waarna er een stenen woning werd neergezet.
AS012.jpg
AS012.jpgBoerderij van J. Streefkerk aan de Hogendijk.550 views
191 files on 16 page(s) 1