Beeldbank Driemond / Weesperkarspel

Historische Kring Driemond


Most viewed - De Abcouderstraatweg
AS001.jpg
AS001.jpgBord Abcouderstraatweg1346 viewsDe oude landweg tussen Amsterdam en Utrecht, die via Duivendrecht en Abcoude liep, is in het tweede decennium van de negentiende eeuw bestraat. Deze weg vormde een onderdeel van een in 1812 geprojecteerde verbinding tussen Amsterdam en Parijs. Door afsnijdingen van de Angstel ontstonden de "de Kleine of Korte Coupure" en "de Grote of Lange Coupure".
AS007.jpg
AS007.jpgCafé restaurant "De Groote Plas"939 viewsKomende vanuit Amsterdam zag men vroeger op de grens van de gemeente Weesperkarspel en Abcoude naast de ''Hollandse kade" een fabriek staan nl. de melkfabriek "AMSTA". Omstreeks 1913 vestigde de "AMSTA"zich op de hoek van het Abcoudermeer en de straatweg. Het was een soort grossierderij die de melk van de boeren opkocht en deze doorverkocht aan de melkslijters in Amsterdam. De "AMSTA" haalde de melk zlef bij de boeren op, eerst met paard en wagen, later per auto. De melkbussen langs de dijk werden een vertrouwd beeld. Hein Snoek was een van die melkrijders van de "AMSTA" en nam toen deze failliet was gegaan een deel van de klanten over. Omstreeks de jaren '30 verbouwde men de "AMSTA" tot Café-restaurant en kreeg het de naam "De Grote Plas" met een terras dat men boven het water van het Abcoudermeer bouwde.
AS003~0.jpg
AS003~0.jpgKees van de Hulst en Ad Hesp aan het Abcoudermeer (03-08-1970)692 views
AS129.jpg
AS129.jpgGarage- en Café Ruimzicht aan de Abcouderstraatweg547 views"Ruimzicht" lag aan het begin van de Zwetskade op de grens van de oude en nieuwe Bullewijk. Er was van oorsprong een boterhandel in gevestigd, de eigenaar was Venus. Met Pasen konden de mensen daar boterschaapjes kopen. J. Wassenberg verbouwde het als café en werd de eerste café- houder. Het werd ook als ontmoetingsplek voor de bewoners van de Zwetskade gebruikt. De woning achter op het erf werd bewoond door J. Wassenberg die later in Baambrugge een garage bedrijf begon. Café Weening was een koffiehuis dat veel werd gebruikt door vrachtwagenchauffeurs. Hij deed zelf wat in transport en verkoop van benzine. De laatste uitbater tot de sloop in 1969 was Marie Bos van de Vecht.
AS135.jpg
AS135.jpgSpoorwegovergang "Blok 1" in de Abcouderstraatweg499 views
AS005.jpg
AS005.jpgJan Buts en zijn knecht Flip op weg naar het ringsteken in Abcoude491 viewsLinks het Abcoudermeer, achter de Motex.
AS149.jpg
AS149.jpg490 viewsGarage Wassenberg
AS006.jpg
AS006.jpgDe Hollandse kade487 viewsIn de 13de eeuw lag de grens tussen het Nedersticht en Holland nog ver van Abcoude af. In die tijd raakte de noordelijke buren van Abcoude en de heren van Amstel, verstrikt in een machtspolitiek, welke in 1285 leidde tot een vergroting van Holland. De grens met het Sticht kwam toen onder meer langs de Holendrecht en de Hollandse kade te liggen. Dit werd ook de grens van de Provincie Noord-Holland en de Provincie Utrecht. Hollandse kade is de Utrechtse naam voor deze aloude handelsroute. Aan de Amsterdamse kant is sprake van de Ruwelswal. Behalve dat het pad de grens tussen twee polders vormde, is het nog altijd de grens tussen Weesperkarspel (nu Amsterdam) en Abcoude. Nog onderscheidt zich de wal door het landschap. De Hollandse kade is een restant van een verdedigingslinie tussen Holland en 't Sticht (Utrecht) opgeworpen in de roerige dagen van strijd tussen de Utrechtse Bisschoppen en de Hollandse graven.
AS178.jpg
AS178.jpgBoerderij " Eben Haezer ", toen bewoond door (kleine) Gijs den Hartog467 viewsHij was eerst melkboer in Amsterdam geweest, kwam toen op " Eben Haezer " en ging vandaar naar de Lage Bijlmer en later naar de molenstomp aan de Abcouderstraatweg. Deze boerderij is bewoond geweest door de volgende families: G. den Hartog, A. verburg en De Brey tot de sloop.
AS002.jpg
AS002.jpgKinderen op de Abcouderstraatweg460 viewsvermoedelijk bij het Abcoudermeer.
AS179.jpg
AS179.jpgBoerderij " Eben Haezer " 459 viewsMet op de voorgrond Ger Hooiveld den Hartog.
AS152.jpg
AS152.jpgGarage Wassenberg453 views
191 files on 16 page(s) 1