De Historische Kring Driemond heeft onlangs de laatste hand gelegd aan de digitalisering van een omvangrijke diacollectie die afkomstig is uit de nalatenschap van de amateurhistoricus Jaap de Wildt. De collectie bevat zo’n 1500 dia’s die allen betrekking hebben op de voormalige gemeente Weesperkarspel. Bij elkaar geven ze een fraai tijdsbeeld van een agrarisch gebied dat midden jaren zestig van de vorige eeuw, na de opheffing van deze gemeente, voor een groot deel bedolven werd onder het zand van de Amsterdamse stadsuitbreiding. Namen als Hoge Bijlmer, Lage Bijlmer, Zwetskade en het buurtschap Gaasperdam verdwenen daarmee voorgoed van de kaart. Door deze  diacollectie op te nemen in haar beeldbank zorgt de Historische Kring Driemond ervoor dat deze unieke beelden bewaard blijven voor het nageslacht. 

Omdat we geloven dat er nog menige Weesperkarspelnaar in leven is die iets interessants te melden heeft over een bepaalde afbeelding, bieden wij de bezoekers van de beeldbank de mogelijkheid om afbeeldingen te voorzien van commentaar.

De beeldbank met daarin de collectie kan worden benaderd door in de linker menukolom van onze website "beeldbank" te kiezen.

Leny Schuitemaker

Voorzitter Historische Kring Driemond