Tot ons groot genoegen kunnen wij, leden van de Historische Kring Driemond, melden dat wij voor onze activiteiten een heel mooi onderkomen hebben gevonden!

U ziet het op de foto: Lange Stammerdijk 33. Hier mogen we de benedenverdieping gebruiken van de eigenaar,  Henk Niesing, zelf actief lid van de vereniging. Natuurlijk zijn we heel blij met zijn genereuze aanbod!


Het huis naast de garage

U heeft vast het huis herkend naast de garage. Een korte geschiedenis van huis en bewoners. Op 31 december 1876 werd Adrianus Theodoris Niesing in Soest geboren. Op 20 jarige leeftijd(!)  treffen we hem aan in Weesperkarspel, waar hij op het terrein van de meelfabriek: De Gaasp, van F.Eikelhof een koffiehuis-café annex boerderij laat bouwen en deze uitbaat.

In 1922 koopt hij een stuk grond aan de Lange Stammerdijk en laat daar in 1924 een loods en 1 jaar later een woonhuis op bouwen; toen nog nummer B38 maar nu nummer 33 – onze plek dus. Hij zet een strohandel op en heeft zelfs 2 schepen in de vaart die de stro o.a. helemaal van Texel halen. In 1943 doet hij de handel over aan zijn zoon A. Niesing en verhuist naar Diemen, waar hij in 1960 overlijdt.

Het jonge gezin betrekt de woning waar Henk en zijn broer Adrie worden geboren. In 1973 overlijdt vader Niesing. Moeder blijft in de woning met zoon Adrie. Henk trouwt in 1970 en gaat achter zijn eigen werkplaats wonen. In 1990 komt moeder te overlijden. Adrie blijft tot zijn dood in 2009 in het huis wonen.

 

88 jaar  -  ouder dan ons oudste lid – is het huis dus. Een eerbiedwaardige leeftijd die past bij een Historische Kring. We hebben de beschikking over een mooie kamer en  suite (2 kamers met een schuifdeur ertussen), een zijkamertje, een keuken, toilet en gang en kijken uit op de Gaasp en op de volkstuintjes:  een waar Driemonds uitzicht!

Op dit moment zijn onze leden druk bezig met het opknappen, inrichten en het overbrengen van het archief. Er is ons al een computer beloofd maar als u er een overheeft houden we ons aanbevolen. Veel onderzoek gaat tegenwoordig immers via internet.

In het voorjaar kunt u een uitnodiging verwachten om een keer te komen kijken.

We hebben nu de ruimte om het archief en de voorwerpen die we van  Driemonders gekregen hebben een plaats te geven, en we kunnen hier ook in kleine groepjes werken.

De maandelijkse bijeenkomsten op de eerste donderdag van de maand blijven in de het Dorpshuis/de Matchzo. We gaan met nieuw elan aan de slag!

Tjark Keijzer