In onze serie Historische Schetsen is een nieuwe uitgave beschikbaar gekomen: Deel 5 Buitenplaatsen.

Tussen 1600 en 1900 lieten gefortuneerde stedelingen buitenplaatsen bouwen in het landelijke buitengebied, zodat ze in de zomer de drukke en stinkende stad konden ontvluchten.  Men kon daar bijkomen van drukke werkzaamheden en de tijd doorbrengen met kunst: poëzie, muziek, beeldende kunst maar ook spelen, en men kon genieten van de frisse buitenlucht, van planten en bloemen. In Weesperkarspel, waartoe vroeger Driemond hoorde, bouwde Amsterdammers buitenhuizen langs het Gein, de Gaasp en de Vecht. De meeste buitenplaatsen zijn inmiddels verdwenen.

In de serie “Schetsen uit de geschiedenis van Driemond en haar omgeving” heeft deel 5 de Buitenplaatsen in Driemond tot onderwerp. Er worden er 24 behandeld.

Het boekje is te koop bij de enige winkel in Driemond: de firma Bleijenberg aan het Zandpad, of op de tweede zaterdag van de maand, ’s middags in Huize Historica, Lange Stammerdijk 33, en kost € 3,50.

U kunt het boekje ook bestellen door € 5,- over te maken op rekening  NL25RABO0126624666 t.n.v. Historische Kring Driemond onder vermelding van de titel van het boekje: ”Buitenplaatsen” en uw adres.