januari 2016

STATION GEINBRUG

"Als de Gooische Stoomtrein komt: Mensch! Pas op je leven! Je zit, komt dat ding eraan, steeds in angst en beven!"
Dit dichtte iemand in de vorige eeuw over het treintje dat van 1882 tot 1949 een tramverbinding onderhield van Amsterdam met het Gooi. Al gauw kreeg het de bijnaam "Gooische Moordenaar" omdat het nogal wat ongelukken veroorzaakte. In de hele periode vielen HKD Locomotiefer 117 doden. Dit kwam onder andere doordat de tram geen aparte baan had en het spoor gewoon in de hoofdstraten werd gelegd. De mensen,  gewend aan paard en wagen, waren zo'n rammelend, rokend en stinkend ding niet gewend. De  machinist  was meteen ook stoker en kon dus niet altijd een oog op de baan houden.  Door de komst van bussen werd  het dichte net van streektramlijnen opgeheven. Op de Middenweg in de Watergraafsmeer is nog steeds het gebouw van de remise te zien waarop staat "Gooische Stoomtram anno 1881".

De tram kwam niet in Weesperkarspel. Toch konden de bewoners van de Hoge Bijlmer, onderdeel van Weesperkarspel,  dichtbij,  bij de halte Vinkenbrug (eind van de Lange Stammerdijk), opstappen. Al  eerder,  in 1874, werd er op het grondgebied van de gemeente de Oosterspoorweg aangelegd. Deze verbindt nog steeds Amsterdam met Amersfoort en oostelijker gelegen plaatsen. Zo konden en kunnen wij in Weesp op de trein. Eerder nog kwam in 1843 de spoorlijn Amsterdam - Utrecht gereed en kon je vanaf Abcoude per trein reizen.

Hoe kwam je het dorp uit als je op reis moest met het openbaar vervoer? Vroeger voer de trekschuit  en in 1922 begon de firma Oostenrijk met busdiensten richting Weesp en Amsterdam *. In 1980 kwam Centraal Nederland en later Connexxion en daarna het GVB met een relatief goede busverbinding. Tot een paar jaar geleden,  sindsdien hebben  we 's avonds en in het weekend geen bus, geen tram en ook geen trekschuit!

Toch moet er ooit een stoomlocomotief over de Geinbrug hebben gereden! Kijk maar op bijgaande foto! U ziet daar bakker Mathijs Smit (vader van de laatste bakker Smit) met vrouw en dochter  tijdens de verbouwing (?) van de bakkerij. Op de achtergrond is de Sluisfabriek nog in bedrijf. En ... er staat een LOCOMOTIEF!

Tjark Keijzer