juli / augustus 2016

Geen woning, geen kroning

De Grote Wetering - De Lucky Luyck - De Grote Keizer .. Weet u het nog? Eind jaren 70 en rond 1980 - het hoogtepunt van de krakerstijd. Het ging hier om spraakmakende krakersbolwerken waar rondom veel strijd met de politie werd geleverd. Toch werden er "in stilte" dagelijks huizen gekraakt. De woningnood was ook toen heel hoog. Had je er een bed, een tafel en een stoel  in gezet dan was de woning bewoond en kon je er niet zomaar worden uitgezet. De eigenaar moest  naar de rechter om je er uit te krijgen, wat vaak niet lukte. De antikraakwet van 2009 maakte kraken nagenoeg onmogelijk.Geen woning geen kroning

Op de foto uit 1978 zie je hoe men de woning Burg. Kasteleinstraat 7 kraakt. Het bed wordt al naar binnen gedragen. De andere foto laat zien hoe een jong gezin Winterstraat 18 heeft "veilig gesteld", zeg maar "gekraakt". Het is goed te zien dat er snel kampeermeubels in het huis zijn gezet. De politie komt zoals altijd bij een kraak een kijkje nemen. 
Het kraken van hun woning in de Burg. Bletzstraat in 1979 door Anita de Vries en Ko Haring was zo'n geval van veilig stellen. Wat was het geval: Het jonge stel stond als nummer 1 op de wachtlijst van  onze plaatselijke woningbouwvereniging De Goede Woning. De woning kwam vrij, maar de gemeente Amsterdam claimde deze ten behoeve van Willem van Ingen, die zijn boerderij op de Lange Stammerdijk uit moest. Later bleek overigens dat hij daar langer kon blijven wonen. De Goede Woning was niet blij met die claim van  Amsterdam en steunde Anita en Ko heimelijk in hun kraakactie, hoewel de dorpsraad onder leiding van Jo Kruiswijk daar tegen was. Het kraken lukte en ze wonen er nog steeds!

Nog steeds is het krijgen van een woning heel moeilijk, vooral voor jonge mensen. Ook de huren in de sociale woningbouw gaan steeds maar omhoog.  Koopwoningen, met name in Amsterdam, worden steeds duurder en woningbouwverenigingen onttrekken steeds meer goedkope huurwoningen aan het bestand door ze te verkopen. Een slechte zaak, lijkt me!

Tjark Keijzer