september 2016

"GOD MET NEERLAND EN ORANJE"

Bij het gouden Regeringsjubileum van onze geliefde en hoog geachte Landsvrouwe, Hare Majesteit Koningin Wilhelmina, zullen ongetwijfeld bovengenoemde woorden bij zeer velen in gedachten komen...". Dit voor die tijd - 1948 - kenmerkende schrijven van de toenmalige burgemeester van Weesperkarspel, dhr. A.W. Mul, staat in het programmaboekje ter gelegenheid van het genoemde gouden jubileum. Samen met aankondigingen van een Vee-tentoonstelling, en een concours-Hippique, beide op het terrein van Otten te Geinbrug. Er zijn een grote consumptietent en een rijwielstalling op het terrein aanwezig.

De feestelijkheden gingen gepaard met Volksspelen. Leuk om te zien wat voor prijzen te winnen waren en die stoelendans had ik ook graag meegemaakt. Twee buurtschappen voetballen tegen elkaar terwijl een week later de buurtschappen De Klomp en Uitermeer een eigen programma hebben met toneel voor kinderen en 's avonds voor volwassenen. Op 31 augustus, Koninginnedag, wordt de officiele herdenking van het jubileum te Geinbrug gehouden.

Op bijgaande foto kunt u zien hoe feestende kinderen er toen ongeveer uitzagen, al is het wel 13 jaar eerder (1935). Het betreft hier de christelijke schoolklas van juffrouw Kuipers. Als u het programma van het Oranje Winterfeest van afgelopen april nog eens bekijkt, ziet u toch wel wat verschillen.

Maar het is een feit: Feesten kunnen ze hier!

Koninginnedag 31 augustus 1935 of 1936, Schoolklas van juffr. Kuipers, o.a. Corrie Smit, Henk van de Linde, Gerrit ter Beek, Bertus Griffioen, Wim Roest, Koos van Hermert, Aagje Hoogendoorn. Annie Koster met letter W op haar jurk.

Tjark Keijzer