maart 2017

Gewond

Luid klonk de sirene door het anders zo stille dorp, waar je behalve de zaag van de timmerman en het ijzer op ijzer bij de hoefsmid in de vijftiger jaren weinig anders hoorde dan spelende kinderen en het luiden van de klokken om 12 uur. Iemand riep: "Er is brand op de Burgerweg! Hooibroei!" De spanning werd het jongetje teveel. Hij pakte zijn step en reed als een bezetene het dorp uit naar waar hij in de verte de sirene hoorde en rook zag opstijgen.

Zo buitengewoon was het in mijn jeugd als de sirene klonk. Wellicht kent u dat ook uit het dorp van uw jeugd. Tegenwoordig lijk je wel veel vaker brandweer, politie of ziekenauto te horen. Met name bij de laatste kijk je toch, als hij het dorp inrijdt; waar gaat hij heen, welke straat rijdt hij in? En je vraagt bij de buren of zij gezien hebben voor wie de ambulance bestemd was. Ik denk dat men tegenwoordig veel eerder belt. Vroeger had je geen 1-1-2. De kans dat je nu een hartaanval, een hersenbloeding of iets anders ernstigs overleeft, is door de techniek en de medische kunde veel groter dan vroeger.

Brand lijkt gelukkig minder voor te komen zeker nu bij de boeren het hooi niet meer in de hooibergen en op hooizolders wordt opgeslagen  maar in rollen, is de kans op broei zeer gering. Als onze brandweer uitrukt is het meestal voor verkeersongevallen. 

In de 19e eeuw, voordat er automobielen waren, werden zieken in rijtuigen of op karren vervoerd. Toen kwam ook de radarbrancard in gebruik: een plank op een veersysteem tussen twee grote wielen. Deze werd lopend voortgeduwd. Later hadden sommige garages en taxibedrijven een ziekenauto die door de huisarts besteld kon worden. Vanaf de jaren 20 van de vorige eeuw beschikte de toen opgerichte GG&GD in de stad over permanent bemande ziekenauto's. Helaas  was bij de bomaanval op de hoge brug op 18 maart 1945 geen vervoer beschikbaar en moest de zwaargewonde Jacob Roest per kar naar Amsterdam worden vervoerd. Hij overleefde dit niet.

Nu binnenkort het kruispunt en de Geinbrug worden aangepakt, hoop ik dat het voor de planners de hoogste prioriteit heeft dat, ook tijdens de werkzaamheden, alle hulpdiensten ten allen tijde snel in en uit Driemond kunnen komen.

Tjark Keijzer