Brugpiepers

september 2017

Als u dit leest, zijn ze alweer een paar weken op hun nieuwe school bezig; onwennig wellicht. Onwennig bent u misschien ook of argwanend, als u gebruik maakt van de splinternieuwe Geinbrug. U heeft waarschijnlijk de afgelopen maanden “gepiept” over de toekomstige plannen met deze brug, gemopperd over de omleidingen en overlast. Nu ligt hij er en gaan we zien of de situatie veilig is.

Laten we eens kijken naar de voorgangers:

DE OUDE HOUTEN BRUG
Deze deed dienst tot 1933; het jaar waarin de werkzaamheden aan de nieuwe Provinciale weg begonnen. In 1938 werden deze afgesloten met het in gebruik nemen van de Hoge brug. Voorheen heette de Provinciale weg ook Zandpad. Dat sloot via de houten brug aan op het huidige Zandpad. Ik heb niet kunnen achterhalen wanneer de oude brug gebouwd is, maar er is een prent waarin je de trekschuit Amsterdam-Weesp langs de Geinbrug ziet varen. Dus hij ligt er al een paar eeuwen. De hoge bomen, links, staan voor de voormalige panden van café Geinzicht en smederij Fakkeldij. Deze zijn gesloopt voor de aanleg van de oprit van de hoge brug.

VOORMALIGE BRUG
Dit was een stenen brug en hij zit vast nog in ons geheugen, hoewel je op de luchtfoto ziet dat het er in 1965 toch wat anders uitzag. Gein Noord met veel kleinere bomen en de boerderij van van Zuylen was er nog niet, net zo min als het gebouwtje voor de balgstuw op de versmalling van het Gein.

En nu is de nieuwe brug er en hij ziet er aantrekkelijk uit en hopelijk is hij net zo praktisch en veilig als de deskundigen ons beloofd hebben!

Tjark Keijzer