Afscheid

januari 2020

“Alles wat klein was, moest weg.” Verzuchtte Sikke Kooistra, de laatste winkelier van het Friese dorp Jorwerd in het boek “Hoe God verdween uit Jorwerd”. Geert Mak beschrijft hierin de verandering van een plattelandsdorp aan het eind van de 20e eeuw. Vijfentwintig jaar later is het in Driemond zover. Na 86 jaar stopt de familie Bleijenberg met de zaak. We gaan terug in de geschiedenis van de winkel aan het Zandpad te Driemond.

In 1934 deed Gerrit Jan Bleijenberg, de opa van Gerard, zijn boerderij in Het Gein weg en kocht een winkeltje aan het Zandpad van de heer Oostenrijk. De koop werd op handslag in een weiland besloten. Voor 5000 gulden verwisselde het winkeltje van eigenaar. Niessing en daarna Schipper waren de vorige winkeliers. Het winkeltje was veel kleiner dan de huidige zaak, 4 bij 4 meter. Gerrit Jan bedreef zijn negotie ook buiten de winkel met paard en wagen: De blauwe Hit geheten. Hij woonde met zijn vrouw achter de winkel. Iedereen wist: voor klompen moet je naar Bleijenberg.Gerards vader (Ome Dirk) werkte eerst bij een bakker in Diemen, daarna bij een bakker in Weesp en heeft tenslotte de zaak van zijn vader overgenomen. Het kwam wel eens voor dat, als bakker Smit in Driemond ziek was, Ome Dirk voor hem inviel. Hij schafte zich een bakfiets aan om de bestellingen te doen. Ook maakte hij de zaak al wat groter. In 1951 werd Gerard geboren. Hij ontmoette Wilma in Weesp en inmiddels zijn ze al 43 jaar getrouwd en staan ze tot 5 januari in de winkel aan het Zandpad.

Vanaf zijn zestiende had Gerard gewerkt bij de Vivo in Weesp en had het tot bedrijfsleider gebracht, maar zijn vader wilde hem in de zaak. Een hele verandering van een grote supermarkt naar een klein dorpswinkeltje. In 1982 gingen Gerard en Wilma samen met zijn ouders verder in de winkel. Pa en ma verhuisden naar Zandpad 72 zodat er flink uitgebreid kon worden: de woning werd bij de winkel getrokken en er werd nog meer ruimte gemaakt. De samenwerking ging goed hoewel er ook wel strubbelingen waren omdat Ome Dirk het liefste alles bij het oude wilde houden. Als extra service was er een filiaal van de Gemeente Giro in de winkel en later kwam er een postagentschap. En nog steeds was er het gratis bezorgen van boodschappen, nu per auto. Door de tijd heen zijn er grote afnemers geweest; bijvoorbeeld bedrijven die bij de aanleg van de Bijlmer en de A9 betrokken waren.

Na het overlijden van vader Bleijenberg kwamen er nog meer veranderingen. Er kwam een kassa waarmee gescand kon worden en dus werd het tijd om het “poffen” af te schaffen. Het opschrijfboekje verdween. Niet meer van deze tijd. Het gaf bovendien veel administratie en soms onenigheid over wat opgeschreven was en het nalopen van klanten: duizenden guldens stonden er soms uit. Het assortiment werd uitgebreid met vleeswaren en brood. Was dat eerst fabrieksbrood, later kwam dat van bakker Mühl. Ook kwam er de laatste jaren een grote verscheidenheid aan biologische producten. De winkel, in vier kleine huisjes, verkocht bijna alles. Nu is de winkel gesloten, de laatste in ons dorp! Met weemoed kijken we terug op al het goede dat deze dorpswinkel ons gebracht heeft.

Als Historische Kring Driemond bedanken we Gerard en Wilma voor al die jaren dat ze belangeloos onze boekjes hebben verkocht en wensen hen een mooie tijd na hun werkzame leven.

Tjark Keijzer en Leny Schuitemaker