Water

mei 2020

Denkend aan Driemond zie ik Gaasp en het Smalweesp,

’t Klotsend kanaal en het Gein hier vlakbij…………..

In vorige stukjes heb ik u weleens meegenomen door de straten van ons dorp, soms honderd jaar terug. Maar nu is het vele water aan de beurt. Eerst terug in de tijd, naar Weesperkarspel ; veel groter dan het huidige dorp. De Vecht stroomde door de gemeente, die in het oosten grensde aan het Naardermeer met dichtbij de ’s Gravelandse Vaart. In het westen lag de Bijlmerringsloot met daar langs de Lage- en de Hoge Bijlmer. Aan de zuidkant trof je de Ankeveense Plas en westwaarts het Abcouder Meer en het riviertje de Bullewijk. Talloze sloten, slootjes en weteringen doorkruisten de uitgestrekte weidelanden .In het buurtschap Geinbrug (nu Driemond) liep tot 1940 het Smalweesp tot aan het kanaal langs het Zandpad. De doorsteek via de huidige sluis moest nog gegraven worden. 

De oorlog zorgde voor veel wateroverlast. Zo trof een bom de Stammerdijk in mei 1940, waardoor de Gemeenschapspolder onderliep. Later kwamen de Oostbijlmerpolder en de polder Gein en Gaasp blank te staan door toedoen van de Duitsers èn doordat er geen brandstof meer was voor de gemalen.

Ook nu nog zit ons dorp ruim in het water. De belangrijkste wateren ziet u al hierboven in de twee regels, vrij naar het gedicht van Marsman (Denkend aan Holland). Tussen de huizen loopt ook water: De sloot onderlangs de Lange Stammerdijk; de zogeheten teensloot. Hij voert het door de dijk sijpelend water af met,  daar haaks op, de sloot, die vanaf de Wetering langs Maanhof en Herfststraat loopt. In het gedeelte van de Herfststraat waar aan beide kanten huizen staan, vormt dit water met bomen, struiken en bloemen aan beide zijden een prachtig, verstild stukje singel. Overal sloten: langs de moestuinen, de sportvelden, het talud van de Provinciale weg en de Kanaaldijk. Loopt u eens door het parkje, door water omringd, dat tussen het Maanhof en het Kanaal ligt! 

Al die watertjes horen tot het systeem waarmee de waterstand in de polder wordt geregeld. We verlaten de bebouwde kom en gaan de polder in via de Stammerlandweg. Nog voor de volkstuinen passeert u  de brug over de bovengenoemde Wetering, een hoofdsloot in de polder. Deze is verderop niet meer zo kaarsrecht als je zou verwachten; mogelijk is het een oude, natuurlijke waterloop. Als we het fietspad voorbij de tuinen volgen en na een paar bochten uitkomen bij de kruising met het Gaaspermolenpad, gaan we rechtsaf en treffen net voor het bruggetje, rechts,  een heus meertje, fraai omringd door lage bomen en weiland. Terug, richting de molen loopt links een brede sloot met laag hout en riet omgeven, evenwijdig met het pad. Even verder leidt een brug over dat water naar een voetpad door het weiland. Ga op die brug staan en geniet van een bijzonder Hollands landschap. Iemand zei me laatst dat hij daar lepelaars had zien waden!

Door de Coronacrisis zie ik veel dorpsgenoten wandelend en op de fiets. Je hoeft niet ver om veel moois te genieten! Nu ik dit schrijf, daalt na 6 weken droogte, een zachte regen op Driemond neer. Heerlijk.

Tjark Keijzer