Biertje?

juni 2020

Volle cafés en terrassen, het lijkt al weer zolang geleden. Deze maand is er voorzichtig een begin gemaakt met het opstarten van de horeca en we gaan zien of dat werkt. In ons dorp is het niet zo’n probleem want behalve Villa Tante Bep is er geen ander café en blijft de horeca beperkt tot de snackbar van Rekz en de Vries. Dat was in het verleden wel anders. We gaan terug naar het oude Weesperkarspel:

In het voormalige Geinbrug, het buurtschap dat uitgroeide tot het huidige Driemond, bevond zich tot 1933 café Geinzicht. Dat lag naast Schoonoord op de plaats waar nu de oprit van de Hoge brug ligt. Ben Venderbosch was de uitbater. Toen zijn zaak dicht moest vanwege de nieuwe brug,  begon hij op Zandpad 26 een nieuw café: Kraantje Lek. In 1958 nam Evert Smit het over. Naast de zaak bouwde hij een winkel  waar alcohol werd verkocht. In 1987 sloot die definitief.

Ook de andere buurtschappen van Weesperkarspel hadden cafés. Zo had je in Gein-Noord  ’t Schone Gein, de uitspanning van Rijk Vos waar je ook een roeiboot kon huren. In de winter lag er bij zijn zaak een ijsbaan waar nog in de jaren 40 verkleed aan ringsteken op het ijs werd gedaan. Verderop, bij de ingang van het tolhek naar de Velterslaan, lag de uitspanning De Vink voorheen Het Grauwe Paard, al in de 19e eeuw een geliefde plek voor dagjesmensen uit de stad. Ook schilders als Maris en Mondriaan hebben daar vast het glas geheven.

In de Bullewijk, een groep huizen en boerderijen op de grens met Ouderkerk a/d Amstel, Had je chauffeurscafé annex garage van Dis aan de Burg. Stramanweg.  Als we de gemeentegrens richting Duivendrecht volgen, komen we in het buurtschap Hoge Bijlmer. Hier stond café Rip (later Beukenboom). Rip, die in de oorlog NSB-er was, had een bord in de sloot geplaatst met de tekst: Het was te wensen dat alle mensen naar hun eigen keken. Dan zouden ze het wel laten om over andere te praten. Aan het eind, waar de Bijlmerringkade (Hoge Bijlmer) op de Provinciale Weg uitkwam, bevond zich café Ruimzicht (v.a. 1939 de Kroon) met een benzinepomp voor de deur.

Volgen we de Provinciale Weg richting Driemond, dan komen we op de plek waar voorheen de fabriek de Gaasp was. Op dat terrein stond ook café Gaasperzicht van A.T. Niesing, de opa van garageman Henk. Later zou A.T. een strohandel beginnen op de plek waar nu de garage staat. In de 17e eeuw was hier een herberg gevestigd, De Hulk (zie ook art. Dorpskrant juni 2019).  Nabij de fabriek bevond zich een gebouw, Het Rechthuis wat vroeger diende als waterschapsgebouw voor de Bijlmerpolder met daarin ook een café.

Helemaal naar de andere kant van Weesperkarspel nu, naar het buurtschap De Klomp. Op de plek waar de Klompweg uitkomt op de Utrechtseweg aan de Vecht stond ons laatste café: De Laatste Aanleg.

Over het algemeen zijn cafés van oudsher plaatsen waar je je medemensen op een ontspannen manier kan ontmoeten. Jammer dat de corona ons nu dwarszit, maar ook dat er in ons dorp toch weinig gelegenheid is om gezellig “op café te gaan”.

Tjark Keijzer