Bruggen
Oktober 2020
Moeizaam, kreunend kruipen mensen met schuin gehouden fietsen onder de slagbomen door. Het is weer zo ver: Er is iets mis met de brug midden in ons dorp. Is het in het zomerseizoen al niet genoeg dat hij vaak open staat, dan zijn er ook nog met enige regelmaat reparaties, verfklussen of ander ongerief. En ook de kleur deugt niet! In dit stukje neem ik u mee naar een aantal bruggen in Driemond en Weesperkarspel. De Geinbrug; was het eerst een houten exemplaar, in de jaren dertig werd hij van steen. Een paar jaar terug kwam er bij de grote renovatie van de Provinciale weg, een fraaie, verbrede brug met een vernuftig aangelegd kruispunt. Helaas heeft een onwetende de oeroude naam verandert in Geinboogbrug. Rijden we omhoog, richting Weesp, dan komen we over de grootste brug; de Hoge Brug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Gebouwd in 1936 en vervangen in 1 nacht (afgezien van voorbereidende werkzaamheden) in 2013.
Toen het kanaal nog smaller was en Merwedekanaal heette, lag er vanaf 1887 een draaibrug die het Zandpad verbond met de “Oude Weg” (Verlengd Buitenveer). Deze had aan beide zijden brugwachtershuisjes en is in 1938 gesloopt. In het dorp lag over de oude loop van het Smalweesp (in 1940 gedempt omdat de huidige sluis gegraven was) een dubbele ophaalbrug. Deze doet nog steeds dienst in Vreeland. De huidige brug in ons dorp verbindt nu het Zandpad met de Lange Stammerdijk
De rivier het Gein, 6 km lang, heeft alleen aan begin en eind bruggen. Op initiatief van Abcoudenaars werd in 1908, vlakbij uitspanning de Vink, een voetgangersbrug gebouwd; een zg. Kwakel: een hoge, smalle, houten brug met een vlakke overspanning en leuningen. Nu konden de bewoners en dagjesmensen een “kort” rondje lopen. Officieel heet hij Wilhelminabrug, maar in de volksmond Kippen- of Vinkenbrug.

Bruggetje van Bas Kooperdraad, over de Bijlmer Ringsloot met op de achtergrond boerderij " Elck zijn zin " van Co Roeleveld.
De Bijlmer bestond uit de Hoge-en de Lage Bijlmer. Bewoning was er voornamelijk aan beide zijden van de Bijlmerringsloot. Hierover treffen we een aantal geïmproviseerde bruggetjes aan. Als u in de beeldbank van de Historische Kring Driemond kijkt, (http://historischekringdriemond.nl/beeldbank/ ) ziet u foto’s van enkele fraaie exemplaren. Bijvoorbeeld het bruggetje van Bas Kooperdraad of het Vlot, niet veel meer dan een smalle plank. In het toenmalige Zandpad (nu Provinciale weg) lag over de Ringsloot van de Lage Bijlmer de Hulkbrug, genoemd naar een voormalige herberg vlakbij.
In het uitgestrekte Weesperkarspel lagen wel meer bruggen, maar zo heeft u een idee van de verschillende typen bruggen in onze buurt. En dan is er nog de brug die nooit is gebouwd. Wat was het geval: In 1969 had de gemeente Amsterdam een structuurplan voor Driemond ontworpen. Dit kwam o.a. neer op veel slopen en ook de bouw van een brug over de Gaasp ter hoogte van het Pompstation. Dit plan, dus ook de brug, werd afgeblazen. (zie historische kring Driemond – dorpskrantart. 2016 – de sloop).
Als Driemonders, met name zij die wonen in het nieuwe deel en op de Stammerdijk, weten we maar al te goed hoe geïsoleerd je kan raken als een brug het niet doet. Hopelijk kunnen we er van uitgaan dat we altijd naar de overkant te kunnen gaan.
Tjark Keijzer