December 2020

December 2020

Als de kachel heerlijk gloeit

En de wind om ’t huis heen loeit

Als de lamp ’t vertrek verlicht

Sluiten wij de luiken dicht

En dan zeggen we alle vier

Hee, wat is het gezellig hier

Als u dit oude versje leest, is de winter nagenoeg begonnen. Maar bij ons gloeien bijna geen kachels meer en ook luiken zijn een zeldzaamheid. Hopelijk kunt u toch de sfeer, die eruit spreekt, aanvoelen. De ouderen hebben dit daadwerkelijk meegemaakt en krijgen er vast nostalgische gevoelens bij. Maar ook bij jongeren zal het herinneringen oproepen aan gezelligheid thuis tijdens de feestdagen, als het vroeg donker is. Wist u dat nostalgie een heel positieve emotie is, die maakt dat mensen hun leven als zinvol ervaren.

 

In deze coronatijd is het thuiszitten een noodzaak geworden en dat ook nog in kleine kring. Gezellige, grote familie- en vriendenbijeenkomsten mogen niet, maar zoals het versje zegt: met z’n vieren is het ook gezellig. In het tweede couplet blijkt vader voor te lezen, moeder te naaien, zus haakt en de ik werkt in z’n tekenboek. Als je nu een gezin samen ziet, zullen er waarschijnlijk heel andere dingen gedaan worden. TV, telefoon, games bepalen veel meer het beeld. Wellicht wordt er gelezen of spelletjes gedaan.

Kerst staat voor de deur en ook Oud en Nieuw. We zullen die op kleinere  schaal dan we gewend zijn kunnen vieren. Maar zelfs dat zal menig oudere dorpsgenoot niet gegund zijn: (Klein)kinderen op afstand, bustocht en kerstdiner van de Soos staan op heel losse schroeven. De vaak uitbundige Oudejaarsavond zal een stuk bescheidener worden en hoe moet het met al die zoenen om twaalf uur ’s nachts? Wel kunnen we elkaar op afstand door de donkere dagen helpen. Bel eens even iemand van wie je vermoedt dat die nauwelijks iemand zal spreken. Ze staan vast wel in het oranje boekje.  Even een praatje doorbreekt al een lange, nare en stille dag. Hang over het hekje van de buren en vraag hoe het gaat.

Gelukkig begint Driemond nu al, eind november, op diverse plekken vrolijk op te lichten. Het dorp wordt vast feestelijker dan andere jaren! Al die lichtjes brengen extra gezelligheid. Ik wens u namens de Historische Kring Driemond mooie feestdagen en een hoopvolle tijd in 2021!

Tjark Keijzer