De boel zit op slot, hoe moet dat nu?

februari2021

Elke maand schrijf ik een stukje in de Dorpskrant. Soms praat ik met mensen, maar vaker raadpleeg ik het papieren archief van de Historische Kring Driemond. Ook ga ik op internet op zoek naar informatie. Op dit moment is het moeilijk om bij  mensen langs te gaan. Zowel zij als ikzelf hebben een “kwetsbare leeftijd”. 

De Matchzo zit op slot, dus ook ons archief. Internet kan natuurlijk, maar is te beperkt voor mij, of te uitgebreid zo u wilt. Nu heb ik thuis een dikke map vol allerlei weetjes en stukken over Weesperkarspel en Driemond. Die blader ik eens door en laat u hier weten wat ik zoal ben tegengekomen: dat is dit stukje geworden. 

Het archief van het oude Weesperkarspel ligt in het stadsarchief van Amsterdam en is maar voor een klein deel gedigitaliseerd. Mijn map heeft een kopie van de inhoud van dat archief dat 94 meter groot is. Zo zijn er stukken die gaan over de onteigening van boerenland aan de Stammerdijk om het Merwedekanaal aan te leggen en ook over de toestemming om 2 stroken land nabij Hollands Ankerveen te gaan vervenen. Dat moet op de duur geleid hebben tot waterplassen. Er is sprake van acten van indemniteit. Ik kende dit niet, maar het betekende dat als arme mensen naar jouw gemeente wilden verhuizen, de vorige gemeente zich voor een aantal jaren financieel garant moest stellen voor die personen. 

Het zal mooi zijn als we na de corona weer het archief in kunnen, al is het dan  met witte handschoentjes, vanwege de ouderdom van de stukken.

Ik vond een tekstje over de familie Tishauser in de Hoge Bijlmer. Ze moesten hun woning verlaten vanwege de bouw van de Bijlmerflats. Er zaten foto’s bij. Het meeste trof mij er een van een verlaten woning met dreigend daarachter een van de eerste Bijlmerflats in aanbouw (zie onderstaande foto). 

Ook een krantenknipsel over een “plezierige wandeldag” van de wandelvereniging Disneyland in 1969 waar wel 80 deelnemers waren. Nu, in deze tijd, wordt er weer massaal gewandeld, zij het niet in clubverband.

De overal verspreide brief met als kop TOP SECRET, wellicht herinnert u zich die nog wel. Het was een oproep om te doneren voor een geschenk voor onze, door diverse inbraken geplaagde, enige winkeliers, Gerard en Wilma Bleijenberg. Het dorp gaf heel gul; iets om trots op te zijn. 

Ook trof ik in een verslag van onze Historische Kring uit 2017 een lijstje met schenkingen; een keuze hieruit: Een meelzak van de fabriek De Gaasp – De notulen van ijsclub Gein en Omstreken vanaf het begin, meer dan 100 jaar terug! – houten borden met de namen van vrachtschepen. Deze werden bij de Sluis-fabriek aan de kade geplaatst, zodat de schippers konden zien dat er lading voor ze was.

Dan nog kopieën van foto’s van de Beeldbank Amsterdam waarop te zien is dat wethouder Lammers de eerste paal voor het Zonnehof slaat en een krantenartikel over een windhoos die in 1929 een deel van de Ammoniakfabriek verwoestte.

Ik laat het hier maar bij, want ik kan blijven bladeren in onze geschiedenis. Tot slot wil ik u vragen, mocht u thuis materiaal hebben uit het (recente) verleden van ons dorp, zoals teksten, foto’s, voorwerpen, wilt u dit niet te snel weggooien maar het, als het weer kan, bij de Historische Kring te brengen? Wij zijn er blij mee.

Tjark Keijzer