Lintje
Mei 2022
Het heeft Hare/Zijne Majesteit behaagt……. Een bezoek aan Driemond te brengen? Nee, daar was geen sprake van. Ook het voormalige Weesperkarspel stond niet op het verlanglijstje van onze vorsten en vorstinnen. Toch zijn er in de loop van de tijd wel een paar momenten geweest waarop er sprake was van enige relatie met de Oranjes.
Zo was koningin Wilhelmina in 1938, onderweg van Amsterdam richting Weesp, even uitgestapt ter hoogte van de fabriek de Gaasp en had daar een wandelingetje gemaakt. Toen de bevolking haar opmerkte, stapte ze weer in en reed verder onder begeleiding van twee motoragenten. Deze volgden het Zandpad, blijkbaar niet wetend dat de draaibrug inmiddels buiten werking was en men dus over de nieuwe “Hoge” brug verder moest. Zo was er dus een heel kort bezoek aan Geinbrug. (zie website dorpskrantartikelen: maart 2013). Tevens schijnt Wilhelmina wel eens schilderend in het Gein gezien te zijn.
Ook was bekend dat Beatrix, incognito, de beeldhouwster Nel van Lith in haar atelier in het Gein bezocht om te poseren voor een borstbeeld. In 1982 wordt Driemonder Kees Hagen gesommeerd op te komen draven op de Floriade, waar hij machinist is van het treintje. Daar aangekomen blijkt dat hij prinses Juliana en haar hofdames naar de uitkijktoren moet rijden. Tenslotte wordt in 1967, ter ere van de geboorte van Willem Alexander, een koningslinde geplant, die nog steeds fier op de hoek van Burg. Kasteleinstraat en Zonnehof staat.
In een verder verleden, eind 18e eeuw, is er door toedoen van de Oranjes wel wat gebeurd in Weesperkarspel. Bedreigd door de (republikeinse) Patriotten, roept de vrouw van Prins Willem de V, Wilhelmina van Pruisen, de hulp in van haar broer, de koning van dat land. Zijn soldaten verslaan de opstandelingen, maar trekken ook plunderend door ons gebied. Met name landhuizen en boerderijen in het Gein en langs de Gaasp moeten het ontgelden.
Soms is er op afstand bemoeienis van het Staatshoofd met ons dorp. Dan heeft het de koning behaagt iemand voor haar of zijn verdiensten voor de samenleving een lintje te geven; op te nemen in de Orde van OranjeNassau.
Ik heb geen idee hoeveel dorpsgenoten deze eer in de loop van de tijd hebben genoten, maar afgelopen Koningsdag mocht onze medebewoonster Joke Voorn namens de koning en uit handen van burgemeester Halsema zelfs het ridderschap in die orde ontvangen voor haar vele werk met dieren in nood.
Gelukkig dat er nog veel mensen zijn die zich vrijwillig inzetten voor mens en dier, maar helaas zien we dat veel organisaties, die draaien op vrijwilligers, steeds minder mensen kunnen vinden. Het is zo belangrijk!