VROEGER EN NU

September 2022

Geluiden, geuren, foto’s, een in een vertrouwde tongval gesproken woord en nog meer, kunnen je terugvoeren naar je jeugd, naar vroeger. Als ik het gesnerp van een cirkelzaag hoor, zie ik de timmermanswerkplaats dicht bij mijn ouderlijk huis voor me en ruik ik het droge, naar hout geurend zaagsel. Voor velen zijn hun kinderjaren een ‘geborgen’ tijd geweest. Er werd voor je gezorgd en je voelde je meestal veilig. Zo’n ervaring, die het verleden weer oproept, kan heel prettig zijn.

Men is nu bezig de geuren: de ‘neus’ van Amsterdam vast te leggen en deze te bewaren in het Amsterdam Museum. Bijvoorbeeld de weeïge lucht van weed en zoete dingen als Nutella, die je in de hele binnenstad ruikt, maar ook de geur van de havens, van diesel en benzine. En al die luchtjes die een Chinese toko kenmerkt.

Driemond zal in dit kader niet snel aan de beurt zijn. We kunnen echter wel bedenken wat ons kenmerkt: Het diep-dreunen van de schepen op het kanaal, het klingelen van de brug, paardenhoeven op de straat, daverende tractoren en roepende wielrenners, joelende kinderen op het schoolplein en nog meer. Dit zijn allemaal vluchtige dingen, die misschien later nog in ons geheugen opduiken, waardoor dan het dorp van vandaag weer voor ons opdoemt.

Wat we wel kunnen, is verdwenen gebouwen en situaties weer oproepen door oude foto’s en ander beeldmateriaal te bewaren. De Historische Kring Driemond heeft al heel wat van het verleden van ons dorp vastgelegd door middel van fotoboeken en de groene themaboekjes. Daarbij komt nu de

                               VROEGER EN NU-WANDELING

 

In de Dorpskrant van juni 2022 is al uitgelegd wat die inhoudt. Toch nog even een samenvatting:

De wandeling bestaat uit een startbord  met routekaart en 19 lokatieborden   waarop de vroegere situatie staat afgebeeld. Op deze borden staat ook een QR-code die je kunt openen om nog meer informatie van die plek te krijgen.

Het startbord wordt geplaatst nabij de snackbar. Op 10 september om 14.00 uur wordt de wandeling feestelijk geopend op het terrein bij de brug en de jeu de boulesbaan. Maar natuurlijk kan je de wandeling te allen tijde gaan lopen of zomaar een paar van de borden bekijken.