GEINBURGIA VROEGER IN HET NIEUWS

 

(Maart 2023)

De man stormde het veld op en sloeg in op de keeper, die hem al snel tegen de grond werkte. Dit gebeurde bij de wedstrijd van PSV tegen Sevilla. Wat heeft dat met Driemond te maken, zult u zeggen. Toch is er een dun lijntje met ons plaatselijk voetbal: geweld op het veld. Ik neem u 43 jaar mee terug, naar de wedstrijd tussen Geinburgia en Muiderberg. Ik citeer uit de Weesper courant van 21 februari 1980:

Een letterlijke nekslag betekende in de strijd tegen Muiderberg voor Geinburgia de figuurlijke knock-down. Geinburgia-grensrechter Vuyst werd door een supporter van het IJsselmeerdorp tegen de vlakte geslagen. Geinburgia was door dit incident behoorlijk aangeslagen, dat even later een zeker lijkende overwinning moest worden ingeleverd en Muiderberg op het laatste nippertje gelijk kon maken.”

Wat was er gebeurd? P. Vuyst vlagde voor een duidelijk buitenspel, maar die supporter was het daar niet mee eens en verrichtte zijn laffe daad. Na de wedstrijd werd de grensrechter onder doktersbehandeling gesteld en tegen de aanvaller werd proces verbaal opgemaakt.

Een paar maanden eerder kwam Geinburgia veel leuker in het nieuws. Het voetbalteam, Chicago Sting met naast Amerikanen en Canadezen ook Europese profs, trok voor een aantal oefenwedstrijden door Europa. De ploeg had het niveau van de 1e klasse KNVB landelijk en kon niet oefenen tegen Eredivisieploegen. Dus kwamen de amateurs in beeld. Het lukte een paar leden van onze vereniging zowaar een lichtwedstrijd in Weesp tegen de Sting te organiseren; een stunt van de eerste orde! Op 12 oktober 1979 was het zover. Met 6 – 0 verliezen, was geen schande. De Driemonders vochten als leeuwen, aangemoedigd door 3000 toeschouwers. Jammer dat Dick Advocaat en Willem van Hanegem, die ook bij de Amerikaanse club speelden, andere verplichtingen hadden.

We gaan nog wat verder terug in de tijd: In 1974 wordt Geinburgia kampioen in de AVB 3e klasse en wordt dus een trotse tweedeklasser. Ik citeer uit De Telegraaf van 1 april 1974:

"Geinburgia heeft dit kampioenschap volkomen verdiend, want vrijwel het hele seizoen heeft de club uit Driemond de leiding gehad in deze afdeling. Driemond een gemeente uit 3 a 4 duizend mensen leeft geheel met de club mee en beschikt ook over een mooi sportpark. Bestuurder P. Vuyst ziet de toekomst voor Geinburgia optimistisch tegemoet. De thuiswedstrijden worden gemiddeld door zo’n 700 toeschouwers bezocht, een aantal dat ook bij een minder gunstig resultaat aanwezig is."

Afgezien van het feit dat De Telegraaf het aantal inwoners schromelijk overdrijft, blijft staan dat onze voetbalclub Geinburgia een grote plek in ons dorp innam en inneemt. Ondanks het feit dat er in het weekend geen openbaar vervoer is zodat onze (tegen) spelers niet met de bus kunnen komen. In de krant las ik dat sportclubs het ook moeilijk hebben omdat men moeite heeft met de discipline van trainingstijden en dergelijke. Maar er wordt fanatiek getraind door de club en het loont de moeite in het weekend eens te gaan kijken bij een wedstrijd. En juichen natuurlijk!