Dorpskrant Driemond, februari 2009

Herinneringen van Berthy Ram

Ik ben geboren en getogen in Driemond en heb een geweldige jeugd gehad. Ons gezin bestond uit vader, moeder, 2 jongens en drie meisjes. In Driemond ben ik op de Wouter Nagelschool geweest en was lid van de Weesper gymnastiekvereniging K.E.V. wat staat voor Kracht En Vlugheid.

Geen verveling...

Als kind speelde ik veel op straat en we deden veel spelletjes zoals, knikkeren, touwtje springen, bokspringen, tollen, buskruit schieten en als er -winters sneeuw lag, gingen we zittend op een stuk kartoon van de dijk af roetsjen. De sloot achter het huis werd gebruikt als ijsbaan en daarop werd geschaatst. Ik kan daarom dan ook niet begrijpen dat de jeugd van tegenwoordig zo moeilijk doet, terwijl ze zoveel meer mogelijkheden hebben dan wij vroeger.

Elektriciteitswinkel

Thuis in de Bletzstraat hadden we een elektriciteitswinkel en de schuur achter het huis werd gebruikt als opslagplaats. De woning was te klein om er een winkel in te hebben, doch na verbouwing was de kamer meter groter geworden en toen ging het wel. Ook verhandelden we butaan gasflessen, die bij ons werden omgeruild. Onze klanten bestonden uit buurtbewoners, boeren, Sluis en Otten en de vismeelfabriek, die vroeger op de plaats stond waar nu het Tullip- Inn hotel staat aan de Provincialeweg. Ik weet nog, dat van deze fabriek een vreselijke stank kwam en ook de slager hier in de straat kon er wat van als hij aan het slachten was.

Mijn vader werkte als elektromonteur veel in Weesp en als hij van huis was deed mijn moeder de winkel. Als mijn vader als elektromonteur een (groot) werk had gedaan, bevestigde hij een metalen plaatje waarop stond: Joost Lieverst, elektrotechniek, Burg. Bletzstraat B 216, tel 2940-2352 Weesperkarspel. Dit plaatje was aan de bovenzijde geel en de onderste helft was zwart van kleur.

Altijd ging mijn vader op de motorfiets naar het werk. Soms deed hij een stel elektropijpen op zijn schouder en reed dan weg en ging dan ook prompt later onderuit. Dit was gelukkig niet de oorzaak van zijn overlijden, want hij was bijna 75 jaar toen hij aan longkanker overleed.

WO II

Over de oorlog kan ik niets vertellen, want ik was te jong om er iets begrijpelijks over te zeggen. Wel weet ik dat er een gaarkeuken in de straat was en als er wat eten over was, kregen wij dat. We kregen ook kolen van een buurman die hij van zijn werk bij de waterleiding meenam. Hij scheen echter een keer gecontroleerd te zijn geweest en toen was het afgelopen met de kolen.

Het was zo tegen het eind van de oorlog dat er bommen vielen rondom de brug over het Merwedekanaal. Kennelijk was het de bedoeling de brug te vernielen, doch deze is niet geraakt. Wel zijn hier slachtoffers bij gevallen. Ook heb ik gehoord dat de brug was ondermijnd, maar dat de ondergrondse met gevaar voor eigen leven de springstof onklaar heeft gemaakt.

Verandering

Er is in de loop der tijd veel veranderd in Driemond. Vroeger was het erg gezellig en hadden we veel contact met de buren. Zo hadden we thuis een televisie en heel wat buurtbewoners kwamen mee genieten van de programma's. Nu hebben we eigenlijk alleen nog contact met de ouderen, want de jongeren moeten werken en hebben geen tijd. De straat verloedert, er wordt niet meer geveegd, er is veel zwerfvuil en veel rommel voor de deur.

Winkels

Toen het nog Weesperkarspel-Geinbrug was hadden we ook veel meer winkels zoals Van Amerongen aan het Zandpad die met fournituren langs de deur kwam. De olieman genaamd Hofman kwam in zijn Fordje met petroleum langs de deur en er was ook een petroleumhandel van Van Beek in de thans leegstaande rijwielzaak aan het Zandpad. Er was een sigarenzaak/taxibedrijf van Mooiweer, een groentehandel Van Leyen, die met paard en wagen langs de deur kwam en een drukkerij die plaatjes verkocht, die je echt overal kon opplakken, zelfs op je arm.

Het Dorp bestond toen nog uit het Zandpad, Gein, Stammerdijk en Bletzstraat. Zo hadden we tegenover ons huis een buurman die in het bezit was van een koelkast. s-Zomers stond hij bij het Gein ijs te verkopen. Ik had het geluk dat we op de zelfde dag jarig waren en dan kreeg ik wel eens ijs van hem. Er was in het dorp ook een muziekvereniging genaamd Nieuw Leven Ze hadden weinig leden en mijn broer was er ook lid van als enige tamboer.

Koninginnedag

Op 31 augustus, de verjaardag van koningin Wilhelmina, werd er in het dorp koninginnedag gevierd. Het was een heerlijk feest en het hele dorp, inclusief de scholen deden er aan mee. Alles was verkleed en het oranjefeest werd in de Bletzstraat gevierd en na afloop kregen we chocomel.

Eén van de spelen die we deden was onder andere ringsteken vanuit een kruiwagen. Ook weet ik nog dat we een buurman hadden die er twee pinken (kalveren) in zijn schuur op na hield. Deze beesten bracht hij iedere morgen aan een touwtje naar een weiland. Hij was kennelijk een groot dierenliefhebber, want gaandeweg kwamen er geiten, paarden kippen en kalkoenen. Het was een lawaai van jewelste en uiteindelijk kregen wij ook beesten van hem: vliegen het zag er zwart van.