Dorpskrant Driemond, maart 2009

In gesprek met Toon Bakker

Pa Bakker was molenaar, op de plek waar zich nu station Gaasperplas bevindt. Helaas overleed hij al op jonge leeftijd en moeder bleef achter met 6 kinderen. Een zware periode voor het gezin. Zo kwam het dat Toon Bakker als 6-jarig jongetje in september 1935 naar de Burg. Bletzstraat verhuisde.

Op deze oude foto staat Toon’s vader in het midden. Hij was op de schaats
van de molen naar Marken gereden.

Hij herinnert zich nog dat er verschillende woningen te huur waren, het werd nr. 48 omdat deze woning een paar kwartjes goedkoper was dan de andere. Hij is altijd op het adres blijven wonen. Nadat zijn moeder overleed, alweer 50 jaar geleden, bleven hij en zijn zus in het huis achter. Toon woonde beneden met zijn vrouw en kinderen. Zijn zus met man en kind woonden boven. Je kunt je voorstellen dat er vaak verbouwd werd in huis om iedereen een eigen plekje te kunnen geven. Wat nu 1 slaapkamer is waren er vroeger wel eens 3.

De schaatsmedailles van Toon Bakker

Schaatsen als passie

In die tijd dat Toon als kleine jongen naar de Bletzstraat kwam werd het Amsterdam-Rijnkanaal (toen nog Merwedekanaal) verbreed van 60 naar 80 meter. Tot aan Nigtevegt lag er een uitgraving naast het kanaal dat ’s winters dichtvroor. Op dat ijs reed hij zijn eerste echte schaatstocht, georganiseerd door IJsclub Gein Omstreken. Hij won er zijn eerste echte schaatsen mee. Zijn 2e en 3e wedstrijd reed hij op de Gaasp en schaatsen was zijn favoriete bezigheid. Het was prachtig, je kon zo de hele polder doorschaatsen.

Nog steeds probeert Toon iedere winter een tocht te rijden en hij heeft er inmiddels meer dan 900 km aan offici le tochten op zitten. Op zolder hangt een bord met wel 25 schaatsmedailles. Trots wijst hij de medaille die hij kreeg bij de langste tocht die hij ooit reed, Amsterdam-Hoorn Vice versa, een tocht van 93 km.

Toon Bakker werkte als timmerman in de bouw. Een strenge winter kon hem vele weken vorstverlet opleveren. Zoals in 1985, toen zijn ze vroeg in de ochtend naar Bolsward gereden om de Elfstedenrijders, met Evert van Bethum aan de leiding, te kunnen zien. Op die dag schaatste Toon met zijn Driemondse vrienden op het beroemde elfstedenijs van Bartlehiem naar Leeuwarden.

Besturen

De vergaderingen van de IJsclub waren heel gezellig herinnert hij zich. Ze werden gehouden in caf Kraantje Lek en er werd precies een uur vergaderd, zodat de bestuursleden de rest van de avond konden biljarten. Toon was trouwens niet alleen actief als bestuurslid van de IJsclub, maar was ook lid van Woningbouwvereniging de Goede Woning, de Dorpsraad, de Geinloop en Geinburgia.

Afgelopen januari lag er gelukkig goed ijs en is Toon weer druk aan het schaatsen geweest. Gedurende de rest van het jaar houdt hij o.a. met skeeleren zijn conditie op peil. Net als zijn eerste schaatsen heeft hij ook zijn eerste skeelers gekregen. Dat was in Nieuw Zeeland waar hij met zijn vrouw op vakantie was om zijn zus te bezoeken. Hij had iets dergelijks nog nooit gezien, maar wilde ze natuurlijk graag proberen. De verkoper zag er wel wat in om hem een paar skeelers mee te geven all the way to Holland .

Toon Bakker zal dit jaar nog zijn 80 verjaardag vieren en skeelert nog regelmatig op de kanaaldijk. De beste wegen om te skeeleren met prachtig glad asfalt zijn overigens de Lange Stammerdijk en de Driemondweg.