Henk Groenveld
In het Weesper Nieuws van 21 juli jl kon u het overlijdensbericht lezen van Henk Groenveld: echtgenoot van Coby van Beest. In de advertentie stond ook vermeld Eén van de oprichters van SV Geinburgia . Geboren in Weesperkarspel 21 juli 1927, gestorven in Hastings, Nieuw Zeeland op 12 juli 2010.
"We voetbalden onder de hoge brug met een tennisbal en soms gingen we met een ongeregeld elftal spelen in Weesp, Nigtevecht of in de Hoge Bijlmer." Bob de Vries vertelt hoe hij met een aantal jonge Geinbruggers (Driemonders bestonden nog niet ) een balletje trapte. En hoe zij in de het schaftlokaal van de Sluis-fabriek instuifavonden organiseerden op vrijdag en zaterdag voor de jongens van Geinbrug. Toen al moest de jeugd van de straat gehaald worden! Er werd geschaakt, gesjoeld en getafeltennist. Ook stonden er wandel- en fietstochten op het programma.
Omdat alles beter te regelen, kwam er een bestuur met Henk Groenveld als voorzitter. De kantine was gratis en de deelnemers betaalden 5 cent voor de limonade. Meisjes mochten niet komen; dat ging te ver in de late jaren veertig! Op de avond van 11 april 1950 zit het bestuur te vergaderen en komt het plan op tafel om een voetbalvereniging op te richten. De naam Geinburgia is er al snel. Natuurlijk zou Geinbruggia logischer geweest zijn, maar men is het er over eens: dat klinkt niet prettig, vandaar.
Maar waar vind je een voetbalveld? Op de vergadering een maand later stellen Henk Groenveld en Harry Grijping voor om eens met de heer Otten te gaan praten. Die heeft land in het Gein en misschien wel een stuk grasland over. Ze gaan naar hem toe met hun plan. Maar pas als de volwassenen zich ermee gaan bemoeien in de vorm van de heer P. van Overheem lukt het om een echt eigen voetbalveld te krijgen: geweldig! Van Overheem wordt dan ook voorzitter als de vereniging Geinburgia officieel op 30 mei 1950 in dezelfde kantine van Sluis wordt opgericht. De eerste inkomsten? 53 gulden; de consumptiegelden uit de kas van de instuifavonden.
Henk Groenveld is enige jaren daarna naar Nieuw Zeeland geëmigreerd. Toon Bakker, een van de jongens van het eerste uur, bezocht hem in 1991. Henk had in Nieuw Zeeland een flink timmer-en aannemersbedrijf opgebouwd en had het uitstekend naar zijn zin. Maar Geinburgia was hij niet vergeten. Toon liet het overlijdensbericht bij een bijeenkomst van de Historische Kring zien. Het leek ons goed om op deze plaats iemand te gedenken die een rol heeft gespeeld in de geschiedenis van ons dorp.
Tjark Keijzer