Oranjeboom vervolg

In het vorige stukje vroeg ik of er iemand meer wist over contacten van Driemond met het Koningshuis. Jan Buurman meldde mij dat koningin Beatrix een aantal malen de kunstenares Nel van Lith in het Gein bezocht om te poseren voor een borstbeeld.

Kees Hagen stuurde mij de volgende belevenis die ik u niet wil onthouden:
“ Op een zomerse dag in 1982 werd door een van mijn leidinggevenden op de Floriade bij de Gaasperplas, waar ik werkzaam was als bestuurder van een van de toeristische treintjes die daar toen reden, gevraagd hoe ik tegen het Koninklijk Huis aankeek. Positief zei ik. Mooi zei hij. Kom morgen een uurtje voor openstellingstijd want dan ga je met Prinses Juliana een ritje met de trein maken.

Rond 9 uur stapten Prinses Juliana, enkele hofdames en beveiligers in het treintje ter hoogte van waar nu Buitenplaats Reijgersbroeck gevestigd is. Na een rit van ongeveer een kwartier (een gedeelte van wat toen spoor was is nu nog ruiterpad) kwam ik aan bij de volgende bestemming: de meer dan 50 meter hoge uitkijktoren. Hier stonden mijn neef Ferre Folkertsma en vriend Thom Groenendaal klaar om met de Prinses van het uitzicht te genieten. Zij hebben ook nog met de Prinses gesproken. Uiteraard hebben wij drietjes de "vaderlandse pers" niet ingelicht over dit "hoge bezoek".

Wel groots in het (Weesper) nieuws was het bezoek dat Koningin Beatrix 23 mei 2003 die dag aan de regio aflegde. Hier werd een speciale krant van gedrukt. Deze werd overhandigd door de toenmalige hoofdredacteur, Adrie de Bruin, oom van Annet (zij is de vrouw van Thom). Zijn ouderlijk huis was gelegen aan het Zandpad in Driemond.

En dan nog een leuke anekdote: begin zestiger jaren werd mijn schoonvader (medeoprichter van het Weesper Nieuws) voor ongeveer 150 gulden de trotse eigenaar van de Bentley van Prins Bernhard (waarin hij nog gereden had om het vredesakkoord te gaan ondertekenen). Omdat hij zelf nog niet over een rijbewijs beschikte had hij een heuse chauffeur, een vriend. Deze kon in "de Beatrixtunnel" te Hilversum een roekeloos rijdende "Volkswagen" niet meer ontwijken. Gevolg deze auto raakte total loss en de Bentley .....geen schrammetje. Gelukkig alle inzittenden ook niet. “

 Tjark Keijzer