Vlucht

Kijkt u eens goed naar deze luchtfoto. Hij is 44 jaar geleden  genomen. Op de voorgrond boerderijen langs een water. Dat is de Bijlmerringsloot, een deel van de ringvaart rond de Oostbijlmerpolder; beter bekend als de Lage Bijlmer. Dit water mondt rechtsboven uit in de Gaasp.

Volgt u deze naar rechts dan ziet u ons dorp liggen met de Sluisfabriek en de waterleiding. Geen bomen nog langs het Amsterdamrijnkanaal en een open land waar nu de volkstuincomplexen liggen. De haven en de flats van Weesp zijn goed zichtbaar en helemaal bovenaan het IJsselmeer.

Het grootste deel van de foto wordt in beslag genomen door het mooie lijnenspel van de sloten in de polder. Nu ligt daar de Gaasperplas en het park.  Helemaal linksonder rukt de Bijlmer op.

Ik trof deze foto in een van de mappen van de heer Gerrit Verbrugge van het Zonnehof. Samen met zijn broer heeft hij veel foto’s verzameld bij het stadsarchief van Amsterdam.  Zij geven een prachtig beeld van de situatie in Weesperkarspel  voor de annexatie. Het gaat met name om de Bijlmerringkade (Hoge Bijlmer), de Lage Bijlmer, Het Zandpad (nu Provinciale weg) en de Abcouderstraatweg. Een mooi initiatief!

Henk Niessing heeft de foto’s al voor de Historische Vereniging  Driemond digitaal mogen vastleggen.

Tjark Keijzer