Opzwellend gejoel... *

...was de reactie van de vele dorpsgenoten die aanwezig waren op de voorlichtingsbijeenkomst over de oude Geinburgia kantine, toen werd gezegd dat men had geïnformeerd naar een busverbinding in de avond. Ja, die wegbezuinigde bussen liggen ons zwaar op de maag!

Maar hoe kon je vroeger dan van en naar ons dorp reizen? Eeuwenlang was er geen sprake van openbaar vervoer en moest men zelf zijn vervoermiddel kiezen. Lopen was vaak de enige mogelijkheid. Te paard al dan niet met wagen, sjees of anderszins er achter; als je wat meer geld had. Ik heb nog niet kunnen achterhalen of het oude Geinbrug op een postkoets- of diligenceroute lag. Maar wel was er de trekschuit tussen Weesp en Amsterdam die hier langskwam.*

Toen het Zandpad, (de huidige Provinciale Weg) verhard werd, konden er ook motorvoertuigen over rijden. In 1922 begon C.J. Oostenrijk uit Diemen met een bus een lijndienst op Weesp en Amsterdam (zie foto). Op bijgaande tarievenlijst zie je dat je voor een dubbeltje van Geinbrug naar Weesp kon.

Dat lijkt goedkoop, maar fl. 0,10 zou nu de waarde hebben van 90 eurocent, en dat voor een enkeltje!  De 25 cent die een ritje Weesp-Diemen kostte, is ongeveer evenveel als je nu in de bus moet betalen. Echt goedkoop was het dus niet!

Later, vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw reden de bussen van Centraal Nederland, later Connexxion  (lijn 174 en139) op ons dorp. Nu verzorgt het GVB de rit Als die nu overdag een uurs-dienst ging rijden, zouden er dan geen geld en chauffeurs over zijn voor een avond- en weekenddienst?

Tjark Keijzer

*citaat uit: Bewonersbrief van het stadsdeel 5 november 2013
*Meer hierover zie ons nieuwe boekje: deel 2  -  Vervoer en Rustpunt  -  verkrijgbaar bij firma Bleijenberg en in het Dorpshuis (3,50 euro)