1 januari 2015

Een zegen voor lichaam en ziel

"Op het gebied der openlucht-sport verdient het wandelen verre de voorkeur.." Zo begint A.E. d'Ailly zijn boekje: Wandelingen om Amsterdam uit 1927.
Op zijn tochten komt A.E. d'Ailly ook in Weesperkarspel.

We volgen hem vanaf de Vinkenbrug aan de kop van de Stammerdijk:
"Slaan wij, zoodra wij de trekvaart over zijn, rechts af, dan voert een, weleer aardig weggetje ons naar de Gaasp, ook Weesper trekvaart of Oude Keulsche vaart geheeten. (.....)
De weg aan de overkant, het zoogenaamde Weesper Zandpad, is de ringdijk van den Bijlmermeer-, later van den Oostbijlmerpolder; (..) Ons weggetje, aanmerkelijk smaller dan dat ter overzijde,
is de dijk van den Gemeenschapspolder en wordt ook veelal Stammerdijk
genoemd. Automobielen treft men op dezen weg niet aan, daarentegen wordt hij druk door fietsers bezocht. De vele bochten, die de Gaasp maakt, de mooie boerenplaatsen, het vele hout langs haar oevers, de bijzonder mooie molens aan beide kanten (.) geven hier een prachtig Hollandsch panorama, dat, met de wijde luchten erboven, bij elk lichteffect even boeiend blijft. (.) Na een uur loopen komen wij aan de dubbele ophaalbrug, die over de Gaasp voert, nadat wij door een buurtschap van Weesperkarspel, langs het water gebouwd, (.) zijn gekomen."

De wandelaar van nu zal de dubbele ophaalbrug missen. Hij lag over de oude loop van het Smalweesp voordat in 1940 de sluis werd gegraven, met de huidige brug.
Maar ook de Driemonders zelf mochten graag wandelen in de omgeving. Zo organiseerde de speeltuinvereniging "Disneyland" in de jaren 60 en 70 wandeltochten. In de Dorpskrant van begin 1969 kun je de volgende uitnodiging lezen: "Wandelvriendinnen en -vrienden
Het is ons een genoegen u hierbij uit te nodigen tot deelname, hetzij individueel, hetzij in groeps- of verenigingsverband aan onze tweede Disneylandtocht. Het parcours zal voeren langs Gein en Vecht.
Een ideale tocht waarin u eens echt kunt genieten van de mooie natuur. Van harte hopen we u te mogen begroeten op onze tweede Disneylandtocht te Driemond." Je kon van 6 km - ( 6 - 8 jaar) tot 25 km lopen dat laatste voor 16 jaar en ouder. De kinderen wandelden onder begeleiding en hadden bij goed weer een uniform aan.

Het zal u niet ontgaan zijn dat onder de vlag van Sportief Driemond men nu bezig is ons dorpelingen flink in beweging te krijgen met een ruim aanbod aan sport en spel. Daarbij hoort ook een groep die, op maandagavond, onder professionele begeleiding wandelingen van ongeveer 5 kwartier maakt in de omgeving van ons dorp. Nu in de winter zie je ze met een lichtje op om 19:30 vertrekken vanaf de Matchzo. Er is nog plaats en het schijnt heel gezellig te zijn! Ten slotte nog A.E. d'Ailly:
"Zij, die van lichamelijke opvoeding hun studie maken, verzekeren, dat het wandelen wel de gezondste aller sporten is, omdat bij geen enkele andere lichaamsoefening zoo velerlei spieren van romp en ledematen tot een regelmatige werking worden gedwongen, waardoor de hartslag zijn regelmatig tempo kan behouden, en niet wordt geforceerd." Ga lopen dus!

Tjark Keijzer