Dorpskrant Driemond - juli/augustus 2011

Die jeugd van tegenwoordig toch! Of ben je dat vergeten?

Die jeugd van tegenwoordig toch!” Dat klinkt u waarschijnlijk bekend in de oren. Ach, vroeger haalden we ook wel eens iets uit wat onze ouders en buren niet zo konden waarderen. Maar het was allemaal gemoedelijker en je had respect voor volwassenen en het gezag . Elke tijd zijn eigen jeugd, zullen we maar zeggen.

Hoe gedroeg de jeugd van Driemond zich in het verleden?

Blijkbaar verveelde die zich dood, als je mag afgaan op de tekst die je ziet op de foto van de slooprijpe Sluisfabriek. Dat kan natuurlijk. Toch werd er wel van alles georganiseerd door alle verenigingen die er waren. Denk aan de speldagen, Oranjefeesten, Sinterklaasviering en allerlei spelletjes in de kantine van Sluis.

Er waren ook clubs waar je kon sporten zoals Geinburgia en de IJsclub Gein, en Turnlust in de school aan de Provinciale weg. Ook aan de overkant van de Provinciale weg stond het verenigingsgebouw waar menig jonge Geinbrugger zijn eerste pilsje dronk. Op Luilak kon het er stevig aan toe gaan en een paar jaar geleden dreven nog de kliko bakken in de Gaasp. Van de laatste jaren herinneren we ons de vernielingen bij de Tuindersvereniging en het zinloze in brand steken van het gebouwtje bij de IJsbaan. De ruiten van het gymlokaal… maar in 1975 werden alle vier de banden van een busje bij het verenigingsgebouw aan de Provinciale weg doorgesneden.

Waren dat allemaal uitingen van die verveling? Waren het onze eigen jongeren of kwamen ze van buiten? Ik weet het niet. Gelukkig zie ik veel vaker de jeugd bezig met leuke dingen: onze toppers in dans en sport, ouderwets spelende kinderen op straat. Zwemmende kinderen in de Gaasp en (gevaarlijk!) in het kanaal. Deden we vroeger ook” zeggen.

Ja, wat vraten jullie vroeger allemaal uit in Driemond?

Dat wil ik en met mij vast veel meer mensen wel eens weten. Ik roep jullie op om met leuke, spannende, hila rische verhalen uit jullie jeugd te komen. Mail ze mij (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of zet het op papier en lever het in bij het dorpshuis dat nu in Matchzo zit of geef een seintje aan Nancy of Anne-Marie van het dorpshuis, dan kom ik naar je verhaal luisteren en dan schrijf ik het op. Als het heel erg ondeugend is kan dat zonder dat je naam er bij komt te staan (Ja, je weet nooit).

WIE WEET KOMT JE AVONTUUR IN DE DORPSKRANT!