16 juni 2015

Niets is blijvend                                 

 

In de afgelopen jaren hebben we op deze plaats wel eens twee foto's naast elkaar geplaatst: Vroeger en Nu. Je kon goed zien dat er aan een gebouw of situatie iets veranderd was in de loop der tijd. Het leek me aardig om dat weer eens te doen. Mijn oog viel op deze oude foto van de wasserij De Lely aan de Vecht bij het buurtschap van Weesperkarspel: De Klomp. Daar aangekomen om een foto van de huidige situatie te maken, trof ik een groot gat waarin een graafmachine aan het werk was. Er moest toch nog wel iets van de oude werkplaatsen over zijn?!

 

 

Een heer  die ik daar aantrof, vertelde me dat de gemeente Weesp,  na vele jaren,  de gebouwen had gesloopt en dat ze er woningen gingen bouwen, maar dat eerst nu de vervuilde grond verwijderd werd. Hij bleek de bewoner te zijn van het enige pand dat nog overeind stond: de directeurswoning van de wasserij. Hij liet me de huisdeur zien die de laatste directeur in de woning gezet had. In de houten panelen waren kunstzinnig lelies (de naam van de wasserij) en klaveren verwerkt;  naar diens achternaam Van Klaveren.

Veel vroegere nijverheid is weg uit het voormalige Weesperkarspel. Het vorige stukje ging over de fabriek De Gaasp. Waarvan alleen ook nog de directeursvilla staat en de rest hotel is. De ammoniakfabriek aan de overkant van het Amsterdam-Rijnkanaal is verdwenen maar volgens mij heeft ook daar de villa de sloop overleefd.  Voor de fabrieken Otten en Sluis zijn woningen in de plaats gekomen.

Toch is het goed om de vroegere beelden te bewaren en te laten zien hoe onze leefomgeving in de tijd verandert.

Tjark Keijzer